Primul tratat privind comerţul cu arme clasice intră în vigoare

Primul tratat privind comerţul cu arme clasice intră în vigoare astăzi şi introduce reguli stricte pe o piaţă anuală de peste 85 de miliarde de dolari. Legea, calificată drept istorică, ar urma să salveze viaţa a milioane de oameni, sustine organizaţia Amnesty International, ce a militat constat pentru negocierea acestui document sub egida ONU.

Documentul intră în sfârşit în vigoare după două decenii de campanii duse de organizaţiile pentru drepturile omului. Acum, tratatul este semnat de 130 de ţări, dintre care 60 l-au şi ratificat. Este o lege care stabileşte, pentru prima dată, reguli globale pentru oprirea fluxului de arme sau muniţii către zonele de conflict. Nu se cunosc însă exact toate datele comerţului cu arme, şi multe informaţii sunt învăluite în mister, dar se estimează că valoarea transferurilor de arme convenţionale ajunge la o cifră apropiată de o sută de miliarde de dolari anual. În prezent sunt 40 de ţări cu capacităţi mari de producţie şi alte 60 de state care produc la scară mai mică, adica mai mult de jumătate dintre ţările membre ONU produc şi vând armament. Acest comert nu era controlat cu stricteţe şi milioane de oameni sunt ucişi sau mutilaţi.

Potrivit datelor organizaţiilor pentru drepturile omului, în fiecare an, peste 500.000 de persoane sunt ucise cu arme de foc pe câmpul de luptă, în răfuielile grupărilor criminale, sau ca urmare a represiunii autorităţilor. Indirect, alte milioane mor petru că nu au acces la îngrijiri medicale, apă sau hrană din cauza conflictelor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie