Vicepremierul kosovar şi ministru de externe susţine că Serbia, practic, a recunoscut Kosovo

Viceprim-ministrul kosovar şi ministru al afacerilor externe, Hashim Thaci, a declarat că de facto Serbia a recunoscut Kosovo.

„Kosovo este de facto acum recunoscut de Serbia. Acest lucru se întâmplă de fapt la toate nivelurile. Instituţiile din Kosovo controlează întreaga ţară şi de jure nu avem nicio prezenţă a Serbiei în Kosovo. Sârbii din nord sunt parte a guvernului şi parlamentului. În plus, Kosovo a fost recunoscută de 108 ţări din întreaga lume, este integrat în organizaţiile regionale şi internaţionale şi fiecare zi care trece consolidează independenţa Kosovo”, a spus Thaci în interviul acordat pentru Die Presse.

El a subliniat că în timpul întrevederii de la New York cu prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, care a avut loc fără mediatori internaţionali, a avut impresia că la el există voinţa de a continua dialogul. „Acordul de la Bruxelles se realizează, deşi Serbia are dileme în această privinţă. Cu toate acestea ziua recunoaşterii reciproce va veni în curând. Acest lucru se va întâmpla în timpul procesului de apropiere de UE. Liderii sârbi sunt conştienţi de independenţa Kosovo”, a răspuns Thaci, când a fost întrebat despre posibilitatea ca recunoaşterea reciprocă să fie o condiţie de intrare în UE.

El a adăugat că eventuala vizită a sa în Serbia depinde de voinţa Guvernului Serbiei, şi de când va fi invitat să viziteze Belgradul. Eu i-am invitat pe prim-ministrul şi pe ministrul afacerilor externe ai Serbiei să vină în Kosovo a spus el şi a specificat că există o voinţă ca această vizită să aibă loc. Referindu-se la problema creării Tribunalului  Special el a spus că Kosovo nu are nimic de ascuns. „Noi am dat sprijinul nostru deplin pentru acest proces şi vom realiza toate obligaţiile legate de Tribunalul Special. Sperăm că noul parlament să-l realizeze la începutul noului an”, a conchis Thaci.

www.beta.rs – 23 decembrie