Revoluția pe undele radio (VII)

24 decembrie 1989, duminică

de Ágota Szentannai
de Ágota Szentannai

Chiar și în ziua Ajunului de Crăciun, cetățenii au continuat să de adune pe străzile Capitalei și ale altor orașe din țară. Populația a dat dovadă de solidaritate deosebită în aceste zile, se trimitea mâncare și apă din țară în București. Agențiile de știri, posturile de radio și televiziunea au încercat să estimeze numărul morților și răniților, dar dădeau cifre diferite. Apelurile către populație au continuat cu entuziasm, însă deseori se transmiteau informații contradictorii. Au continuat și arestările, a apărut nevoia de organizare ale activităților politice. S-a întemeiat Partidul Creștin Național Țărănesc. Reacțiile țărilor din Europa s-au intensificat, mai multe state oferind ajutor militar, umanitar, medical pentru România.

Radio Europa Liberă. Redactor neidentificat. Între orele 4:00 – 8:00.

„Corespondentul agenției de știri AP de la București relatează că luptele de stradă dată în ultimele zile în capitală au fost cele mai violente de la revoluția din 1956 din Ungaria, soldate cu moartea a 30.000 de persoane. Ieri, medicii îngrijiseră sute de răniți. Alți răniți au fost transportați la alte 14 spitale din oraș. Corespondentul agenției AP relatează că la ora actuală este imposibil de estimat numărul morților și al răniților din București.”

Radio România. Informații prezentate de Victoria Andrei, după ora 08:00.

„…Acționați! Ieșiți pe străzile satelor și orașelor voastre și demonstrați pașnic pentru pace, pentru democrație, pentru noi și voi, pentru libertate! (…) Locuitorii comunei Șimleul Silvaniei sunt anunțați că au ajuns în București cele patru autocamioane încărcate cu alimente și apă. Cu adevărat minunate aceste gesturi de solidaritate! Vă mulțumim, dragi locuitori ai comunei Șimleul Silvaniei!”

Radio România. Apel adresat de Victoria Andrei, înainte de ora 16:00.

„Un apel pe care-l facem pe marginea Comunicatului prezentat la Radio și Televiziune de reprezentanții CFSN: toți cetățenii care depun armele să se îndrepte spre cea mai apropiată unitate militară, unde primesc o notă de predare a armamentelor.”

Radio România. Emisiune comună cu TVR – informație prezentată de Petre Popescu, după ora 18:30.

Petre Popescu (TVRL)
Petre Popescu (TVRL)

„Iubiți telespectatori, trebuie să facem o precizare: gărzile patriotice nu depun armele, ci… ele se pun la dispoziția unităților militare cu armele împreună! Deci, gărzile patriotice iau legătura imediat cu unitățile militare apropiate, punându-se la dispoziția lor!”

Vocea Americii. Interviu luat de Dorin Tudoran lui Liviu Turcu, difuzat după buletinul de știri de la ora 6:30.

„Luând în considerare faptul că la sfârșitul anului 1988, suma numai pentru unul – respectiv, pentru acest cont – a fost circa 85-86 milioane de dolari, înmulțită cu o perioadă pe care toată lumea o cunoaște de când a avut nefericirea de a accepta această dictatură în România, vă imaginați că per total, această sumă se ridică, după părerea mea, dincolo de suma de un miliard de dolari! De altfel, cel puțin 400 milioane în aur și valută forte sunt deja confirmate din datele pe care le am în momentul de față, la una din băncile din Zürich. (…) Vreau să vă mai spun că există încă cel puțin două-trei alte conturi; unele dintre ele sunt oentru valute așa-zise neconvertibile și în cadrul cărora o importanță specială o are rupia indiană și valuta egipteană, având în vedere relațiile excepțional de apropiate din acest punct de vedere dintre anumiți membri ai guvernului egiptean și guvernul de la București. Marea majoritate a acestor sume au fost obținute din tranzacții de armament, din operațiuni și trafic de influență, din operațiuni de eludare a legilor și taxelor vamale din Piața Comună, precum și din surse financiare obținute de la unii oameni de afaceri veroși care au fost parte a operațiunilor comerciale speciale.”

Radio România. Știre prezentată de Victoria Andrei, după ora 16:00.

„V-am informat, stimați ascultători, spre bucuria întregii națiuni astăzi libere și demne, că dictatorii Elena și Nicolae Ceaușescu au fost arestați. A fost arestat și Nicu Ceaușescu, așa cum v-am informat, așa cum l-ați putut vedea. Chiar acum suntem informați că a fost arestată și Zoe Ceaușescu, un alt membru al odioasei dinastii.”

Radio Europa Liberă. Știre prezentată de Șerban Orăscu. Ora 22:50.

Arestarea lui Zoe Ceausescu
Arestarea lui Zoe Ceausescu

„Primesc în acest moment o știre referitoare la cele ce se întâmplă în România. Consiliul Frontului Salvării Naționale – după cum comunică agenția France Presse – nu consideră un ajutor militar străin drept necesar. Într-un interviu acordat duminică ziarului << Le Monde>>, Ion Iliescu a menționat și faptul că România este, citez: <<În contact permanent cu guvernul sovietic.>> La întrebarea dacă el va fi viitorul prim-ministru, Ion Iliescu nu a răspuns. Cineva din anturajul conducerii a precizat însă – citez din nou: <<probabil, viitorul președinte!>> Iliescu a confirmat din nou arestarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu și a altor membri ai familiei încă de vineri seara, dar a refuzat să furnizeze alte amănunte asupra acestei teme.”

Radio Europa Liberă. Mesajul Partidului Național Țărănesc din exil, citit de vicepreședintele său, Eugen Caraghiaur, difuzat ăntre orele 4:00-8:00.

„Aicea este Partidul Național Țărănesc – Iuliu Maniu, fosta organizație a tineretului. Telegramă către președintele Corneliu Mănescu, președintele Consiliului de Miniștri, București, România.

<< Domnule Mănescu, felicitări pentru biruința poporului! Partidul Național Țărănesc în exil se pune la dispoziția guvernului României pentru a servi pentru necesitățile immediate! Va urma o scrisoare.>>

Radio Europa Liberă. Informație prezentată de Valentin Socol, difuzată după amiază.

„În România s-a întemeiat un partid politic, lucru firesc în împrejurările revoluționare pe care le trăim,,o revoluție nu poate fi democratică dacă nu duce la pluralismul politic. Deci, în noul cadru favorabil al pluralismului democratic instaurat de revoluția democaratică din România, un grup de intelectuali au întemeiat Partidul Creștin Național Țărănesc.”

Radio Europa Liberă. Mesajul Regelui Mihai, difuzat în Ajunul Crăciunului.

Familia Regala la Radio Europa Libera (sursa: www.romaniaregala.ro)
Familia Regala la Radio Europa Libera (sursa: www.romaniaregala.ro)

„În vâltoarea prin care trecem, cu vești când minunate, când înspăimântătoare, gândul mă duce la voi toți, dragii mei compatrioți, care înfruntați bestialele atacuri și care pregătiți astfel viitorul liber, democratic al patriei noastre. (…)

Deviza noastră: <<Nihil sine Deo>> – <<Nimic fără Dumnezeu>>, să ne călăuzească pe toți! Trăiască România liberă, România pe care o făuriți! În această seară de Crăciun, țin să vă spun ce am în suflet, să vă spun cât de mult vă admir și cât îmi sunteți de dragi!”