Mircea Groza promovează, la Londra, produse alimentare româneşti specifice sărbătorilor de iarnă

Promotorul valorile culinare româneşti, Mircea Groza, s-a aflat zilele acestea la Londra pentru a promova produse alimentare specifice

Mircea Groza si Jamie Oliver sursa: (www.magazinsalajean.ro)
Mircea Groza si Jamie Oliver sursa: (www.magazinsalajean.ro)

sărbătorilor de iarnă, dar şi pentru a se revedea cu Jamie Oliver, pentru a discuta despre tot ce înseamnă valori. Printre produsele care au fost prezentate s-au numărat: slănina afumată, câteva sortimente de prăjituri, dulceaţa şi nelipsita pălincă de Sălaj.
Mircea Groza: „M-am întâlnit personal, am vorbit şi a gustat unele din produsele noastre”.
Promotorul bucătăriei ardeleneşti, sălăjanul Mircea Groza, l-a întâlnit pe Jamie Oliver în toamnă, în Italia, unde l-a servit cu pălincă, iar în aceste zile se află la Londra, nu doar pentru a petrece sărbătorile de iarnă, ci pentru a continua discuţiile despre valorile bucătăriei europene cu celebrul bucătar englez, dar şi pentru a le prezenta prietenilor săi câteva preparate româneşti.
Mircea Groza: „Sunt afumături de ţară: silvoiţă de la Meseşeni, care a avut un succes teribil, o silvoiţă bine făcută; turtă de silvoiţă de la Hida, pâine de la Hoghiz, judeţul Braşov, slănina n-a lipsit, dar şi brandul Sălajului, o pălincă deosebită, veche, de 18 ani, şi mi-a promis că o să ne întâlnim. Nu puteau lipsi nici prăjiturile de casă făcute, e adevărat, cu reţetă cum trebuie făcută, nu cu margarină, nu cu puddinguri şi cu tot felul de chestii; prăjituri tradiţionale, haioşe, inclusiv foile cu miere de albină, un cozonac mai special căruia îi spune „găluşte de aur”, în sensul că aluatul clasic de cozonac se face aşa: globuleţe mici, găluşti cât un ou, se tăvălesc prin nucă şi se aruncă în formă aşa, cât compun forma întreagă şi, la coacere, ele se umflă şi sunt foarte marmorate, încât se rup bucăţelele, coc separat şi sunt unite numai cu compoziţia aia de zahăr cu nucă”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie)