La ora 18:00 au expirat codurile portocaliu şi galben, emise de meteorologi

Codurile portocaliu şi galben, emise de meteorologi pentru cele 15 judeţe din jumătatea estică şi nordul ţării, au expirat la ora 18:00. Efectele lor rămân însă în mai multe zone din ţară. Judeţele Buzău şi Vrancea au fost printre cele mai afectate, mai ales că până la prânz s-au aflat sub incidenţa codului roşu de ninsoare şi vânt. În judeţul Brăila, la această oră, 80 de localităţi nu au curent electric, iar 57 nu au apă potabilă.

În judeţul Dolj, 29 de autoturisme sunt înzăpezite pe patru drumuri judeţene, iar echipajele specializate acţionează pentru scoaterea acestora din zăpadă şi deblocarea drumurilor. Ministerul de Interne a informat că numai astăzi au fost salvate din situaţii de risc 38 de persoane. A nins mult şi în judeţul Vaslui, unde ambulanţele au ajuns cu greu la solicitari, cu ajutorul utilajelor şi al Armatei.

Codul portocaliu de ninsoare şi viscol a făcut ca în judeţul Vaslui, în această după-amiază mai multe drumuri judeţene şi porţiuni de drumuri naţionale să fie declarate închise. În permanenţă utilajele unităţilor administrativ-teritoriale, dar şi ale drumurilor naţionale, precum şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pe parcursul zilei pentru îndepărtarea nămeţilor. Ambulanţa, de asemenea, a avut o misiune grea. O intervenţie mai dificilă a fost în cazul uni bătrân din comuna Puieşti, dar şi la cele două gravide din comuna Coroieşti. Toţi pacienţii au ajuns cu bine la spital. Vehiculele care au vrut, în cursul zilei de astăzi, să treacă vama pe la Albiţa au fost oprite la ieşirea din municipiul Huşi întrucât drumul Huşi-Albiţa a fost închis. Turiştii moldoveni s-au supărat pe această măsură, dar au înţeles în cele din urmă că este spre binele lor.

Din cauza viscolului s-au înregistrat şi avarii la reţeaua de energie electrică din judeţul Vaslui, respectiv în opt localităţi ale comunei Zăpodeni reprezentanţii E-ON trimiţând echipe care să remedieze în cel mai scurt timp posibil defecţiunile.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului unele tronsoane de pe anumite drumuri naţionale sunt închise. Au fost de asemenea impuse şi o serie de restricţii de tonaj.

Comisar şef Cătălin Bocai: Din cauza ninsorii abundente şi a viscolului sunt închise toate tronsoanele de drumuri naţionale din judeţul Brăila. Din acelaşi motiv, un număr de 25 de tronsoane de drumuri naţionale sunt închise. Amintim pe cele mai circulate: DN2B Buzău-Brăila, DN22 Râmnicu Sărat – Brăila, DN21 Brăila – Slobozia şi DN24 Tişiţa – Tecuci. Din acelaşi motiv, tronsonul Bucureşti-Drajna Feteşti al autostrăzii A2 Bucureşti – Constanţa rămâne închis. Reamintim că din cauza condiţiilor meteo nefavorabile sunt instituite şi două restricţii de tonaj de 7,5 tone pe drumul naţional 1B Paleologu, limită cu judeţul Buzău şi pe DN 5B Giugiu- Ghimpaţi. Restricţii de tonaj impuse pe DN4 Bucureşti – Olteniţa şi DN1D Albeşti-Paleologu – Urziceni au fost ridicate.

Din această seară temperaturile scad accentuat. Meteorologii spun că va fi ger şi ziua în centrul, sudul şi vestul ţării. Cel mai frig va fi în noaptea dintre ani, când se aşteaptă minime în toată ţara de minus 16 grade şi chiar de minus 25 în depresiuni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 decembrie)