Preşedintele Petro Poroşenko, politicianul anului în Ucraina

Potrivit unui sondaj realizat de Fundaţia pentru Iniţiative Democratice „Ilko Kuceriv” şi Centrul Sociologic „Razumkov” din Kiev, ucrainenii consideră că protestele pro-europene, cunoscute şi sub denumirea de „Maidan” sau „Revoluţia Demnităţii”, au fost principalul eveniment al anului 2014, iar politicianul anului, în opinia lor, este preşedintele Petro Poroşenko. Sondajul arată că 41% dintre cetăţeni sunt de părere că evenimentul politic al anului, la fel ca în 2013, a fost „Revoluţia Demnităţii”, ucrainenii având o părere pozitivă despre protestele care au dus la căderea regimului Ianukovici.
Al doilea eveniment politic important al anului în Ucraina este considerat războiul cu Rusia, care, în opinia a 30% din populaţie, este principalul eveniment global negativ. Politicianul anului 2014 a fost declarat preşedintele Petro Poroşenko (25,5%), acesta fiind urmat de premierul Arseni Iaţeniuk (15%).
36% dintre respondenţi, însă, nu au putut răspunde la întrebarea „care este politicianul anului 2014 în Ucraina”. De asemenea, marea dezamăgire a ucrainenilor în 2014 a fost ex-preşedintele Viktor Ianukovici.

(www.korrespondent.net – 30 decembrie)