Regina Prăjiturilor

DSCI2112Dacă Regele Prăjiturilor este cozonacul, prăjitura asta este cu siguranță Regina! Cu nuci, bezea și gem, este o idee bună pentru masa de Revelion

Ingrediente:

300 grame făină

200 grame unt

20 grame drojdie

100 ml lapte

Un praf de sare

4 ouă – 2 pentru blat și 2 pentru umplutură/topping

200 grame nuci măcinate

150 grame zahăr

150 grame zahăr pudră

1 lămâie

1 pachet zahăr vanilat

500 grame gem de caise

Aluatul:

Se amestecă untul cu făina bine cernută și un praf de sare Se iau două ouă și se separă gălbenușurile de albușuri. Cele două gălbenușuri se amestecă în aluat, iar albușurile se pun deoparte la rece, pentru glazură. Se dizolvă drojdia în laptele călduț (atenție, trebuie să fie călduț, nu rece, nu fierbinte!) și se adaugă în aluat. Important: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, altfel aluatul nu va crește.

Umplutura de nuci:

Nucile măcinate se amestecă cu celelalte două ouă bătute bine, coaja rasă de la o lămâie, 150 grame de zahăr și zahărul vanilat. Umplutura trebuie să fie tot la temperatura camerei.

Se separă aluatul în două părți egale. Una dintre părți se întinde pe fundul unei tăvi – care nu trebuie unsă, aluatul este suficient de gras și nu se va lipi – apoi se adaugă umplutura de nuci și deasupra, cealaltă foaie de aluat. Întinsul celei de-a doua foi poate fi puțin mai complicat, dar ne putem ajuta de o foaie de copt tapetată cu făină, pe care să întindem aluatul cu sucitorul.

Se lasă la crescut în tavă, în bucătăria bine încălzită, timp de două sau trei ore. Se dă apoi la cuptor, la foc potrivit. Când este gata (aluatul trece testul scobitorii), se scoate tava afară, se întinde deasupra gemul de caise, iar peste gem se adaugă bezeaua: cele două albușuri se bat spumă tare, se adaugă 150 de grame de zahăr pudră și se amestecă din nou cu mixerul.

Se mai dă puțin la cuptor, la foc mic, până se întărește puțin bezeaua, dar fără să se închidă la culoare.

Se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider, pentru ca bezeaua să se păstreze crocantă.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu