Comisia Europeană promite să se ocupe cu prioritate de problema refugiaţilor care ajung în sudul Europei

Comisia Europeană promite să se ocupe cu prioritate în acest an de problema refugiaţilor care pornesc spre sudul Europei şi cad victime traficanţilor de persoane. Mai nou, aceştia abandonează pe mare nave cargo vechi pline cu imigranţi de cele mai multe ori sirieni şi care fug de războiul din ţara lor. Astfel, s-a întâmplat şi cu cei aproape 360 de oameni dintre care şi mulţi copii debarcaţi teferi în sudul Italiei noaptea trecută de pe un vas lăsat fără echipa pe marea agitată.

Comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, recunoaşte că evenimentele recente de pe navele de marfă „Ezadeen” şi „Blue Sky”, detectate pe coasta sudică italiană, impun măsuri urgente la nivelul UE. Comisarul spune că trebuie evitate situaţiile în care traficanţii de persoane încearcă în continuare să profite de situaţia disperată a refugiaţilor din nordul Africii care doresc să scape de conflicte şi război şi să ajungă în Europa. Executivul comunitar felicită autorităţile italiene, Garda de Coastă şi implicarea lor prin operaţiunea „Triton” a UE, care înlocuieşte Mare Nostrum, a autorităţilor italiene. „Triton” este operaţională de la 1 noiembrie anul trecut, graţie eforturilor statelor membre.

Comisarul pentru migraţie mai spune că UE nu trebuie să permită traficanţilor de persoane să pună în pericol viaţa refugiaţilor folosind nave vechi pe care le abandonează pe mare şi îi expun pe aceştia unui risc enorm. Comisia promite că problema migraţiei din sudul Europei va fi o prioritate în acest an. De altfel, încă din vara trecută, Italia a cerut ajutorul UE şi a propus o strategie comună la nivelul comunitar, recunoscând că singură nu poate face faţă valului de migranţi din Sud.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 ianuarie