Discordia europeană este principalul risc cu care se confruntă lumea în 2015

Disfuncţionalitatea politică tot mai accentuată a Europei este cel mai mare risc cu care se confruntă lumea în 2015, pe măsură ce partidele politice marginale din Europa obţin sprijin şi subminează eforturile de a impune reformele economice necesare la nivelul UE, conform previziunilor făcute de unul din principalele grupuri de consultanţă a riscului din lume, Eurasia Group. Acumularea furiei publicului faţă de austeritate la periferiile Europei şi neînţelegerile fundamentale dintre ţările aflate în inima UE – Franţa, Germania şi Marea Britanie – zugrăvesc un tablou sumbru pentru viitorul anului acesta în Europa, spune Eurasia Group care are sediul în New York.
Printre celelalte riscuri majore se numără menţinerea imprevizibilităţii Rusiei lui Vladimir Putin, inclusiv posibilitatea unor noi ingerinţe transfrontaliere ale Kremlinului, de data aceasta în Moldova, în condiţiile în care mica republică încearcă să-şi aprofundeze integrarea în UE. De asemenea, poate fi de aşteptat ca Rusia să submineze negocierile nucleare în curs cu Iranul. În acelaşi timp, Europa ar urma să fie afectată în mod negativ de consecinţele „militarizării” finanţelor, în condiţiile în care Trezoreria SUA foloseşte dolarul puternic şi ameninţarea cu sancţiuni pentru promovarea intereselor americane peste graniţe, fără a trimite pe teren militari. Înăsprirea sancţiunilor americane impuse Rusiei riscă să dăuneze instituţiilor financiare bazate în UE, care acum se confruntă cu riscuri sporite de atacuri cibernetice lansate de Kremlin şi de acoliţii săi, avertizează grupul.
Pe de altă parte, Eurasia Group este optimist în privinţa mai multor riscuri despre care se vorbeşte în mod curent, considerând că ameninţarea din partea Statului Islamic, ascensiunea naţionalismului asiatic şi potenţialele consecinţe geopolitice ale prăbuşirii preţului petrolului nu sunt riscuri care justifică atenţia ce li se acordă, relatează ziarul britanic The Telegraph.

www.telegraph.co.uk – 6 ianuarie