Reuniune de urgenţă la Ministerul Comunicaţiilor

Realizator: Nu avem legi ca să luptăm cum se cuvine contra terorismului – spun oficiali români. Şi am văzut, într-adevăr, în ultimul an legi căzând una după alta, menite să controleze îndeaproape ce vorbim la telefon şi cu cine, ce transmitem pe internet şi de unde – cel mai recent un astfel de proiect de lege a fost adoptat de Senatul României, de Parlament, cu alte cuvinte la finele lunii trecute. Ei bine, este o reuniune de urgenţă la Ministerul Comunicaţiilor chiar la această oră provocată de atacul terorist de la Paris. Sunt acolo mai mulţi miniştrii, de asemenea, reprezentanţi ai parchetelor, ai serviciilor de informaţii, ca să discute tocmai despre aşa numitele legi Big Brother. Ne dă detalii, acum în direct, Raluca Pantea. Raluca bună ziua, să discute şi ce să facă mai departe? te ascultăm.

Reporter: Bun găsit. Vorbim de un pachet de trei legi: legea privind reţinerea datelor de trafic, ale utilizatorilor de telefonie mobilă şi internet care a fost invalidat în luna iulie de judecătorii de la Curtea Constituţională. Un al doilea act normativ se referă la cartelele PrePay şi legea despre care vorbeai că a fost adoptată la finele anului trecut de Parlamentul României, cea care se referă la securitatea cibernetică. Şi această lege are probleme, a fost transmisă o sesizare de către parlamentarii PNL la Curtea Constituţională la finele anului trecut. În 22 ianuarie judecătorii vor verifica acest act normativ. În principiu vorbim practic de faptul că aceste legi nu mai pot fi aplicate în acest moment, iar organele judiciare şi cei care se ocupă, cei care răspund de domeniul securităţii naţionale nu mai pot folosi nici o informaţie care a fost stocată cel puţin în baza legii care se referă la reţinerea datelor de trafic. Şi ştiţi că la acel moment judecătorii Curţii au spus că nu au nimic împotriva elaborării unor acte normative care vizează securitatea naţională însă aceste acte normative să nu încalce drepturi şi libertăţi fundamentale. E vorba de dreptul la liberă exprimare, secretul corespondenţei şi dreptul la o viaţă initimă şi privată. Iar acest grup de lucru care s-a reunit la ora 16:00 la Ministerul Comunicaţiilor tocmai asta vrea să facă, să pună în acord aceste acte normative, invalidate de Curte, cu deciziile judecătorilor constituţionali pentru a le putea transmite cât mai rapid parlamentului care la începutul sesiunii parlamentare din luna februarie să le şi adopte pentru a putea avea un pachet de legi în baza cărora să vegheze la securitatea naţională organele judiciare şi cei care răspund de acest domeniu.

Victor Ponta: Este convocată de vicepremier, de domnul Oprea care are şi atribuţii pe zona de ordine publică, siguranţă naţională şi este legată de ceea ce trebuie în baza deciziei Curţii Constituţionale să facem, şi anume guvernul să transmită către parlament o nouă legislaţie care să respecte decizia Curţii Constituţionale.

DIGI 24 – 8 ianuarie