Bill Gates bea apă obţinută din deşeuri umane pentru a salva planeta

Bill Gates, fostul director executiv al Microsoft, este foarte implicat în problemele ce ţin poluare, dar şi de ţările subdezvoltate. Miliardarul este acum în spatele unui proiect pe cât de interesant, pe cât de dezgustător. Cel puţin la prima vedere. Gates e implicat în crearea unor noi tipuri de prezervative, dar şi în procesul de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă din ţările subdezvoltate. Acum, el a pus ochii pe un nou proiect care ar putea să aducă apă în ţările în care această resursă este greu de găsit.

Omniprocessor este o maşinărie care converteşte deşeurile umane, colectate din canale, în apă potabilă, cenuşă şi curent electric. Într-un clip video postat pe Youtube, Bill Gates face o vizită la o astfel de unitate şi chiar gustă apa rezultată din „reciclarea” deşeurilor. Procesul nu este unul foarte complicat. Materia primă este încărcată pe o bandă rulantă şi transferată într-un container foarte încins. Acolo, toată apa se evaporă şi este colectată şi purificată.

Deşeurile uscate ajung apoi într-un furnal, alimentând un foc care acţionează un motor pe bază de aburi. Acesta la rândul lui generează suficient curent electric încât să alimenteze întreaga instalaţie, dar şi să poată fi stocat pentru folosiri ulterioare. Deşeurile umane nu sunt eliminate corespunzător (uneori ajungând în cel mai apropiat râu sau ocean) şi ajung apoi să polueze sursele de apă potabilă. Omniprocessor ar putea schimba asta, producând atât apă, cât şi electricitate.

www.independent.md