Anchetă în Olanda în cazul prăbuşirii avionului MH17 în estul Ucrainei

Înainte de prăbuşirea avionului MH17 în estul Ucrainei, guvernul olandez a fost informat că spaţiul aerian de acolo era periculos, însă mesajul nu a fost transmis companiilor aeriene. Informaţia se regăseşte în scrisoarea trimisă noaptea trecută de guvern, parlamentului de la Haga. Care sunt reacţiile de astăzi, aflăm de la Claudia Marcu.

Reporter: La sfârişitul anului trecut, un reportaj realizat de corespondentul televiziunii naţionale în Ucraina a scos la iveală faptul că Olanda era informată că spaţiul aerian din estul ţării nu este total sigur. Ucraina a transmis informaţia corpului dimplomatic la scurt timp după ce separatiştii doborâseră un avion militar ucrainean. Parlamentul olandez a fost surprins de aceste noi informaţii. 20 de întrebări au fost trimise guvernului, care a răspuns printr-o scrisoare, trimisă aseară târziu, aproape de miezul nopţii.

La întrebarea: a fost avertizarea transmisă companiilor aeriene? Răspunsul guvernului este sec: Nu. Asaltat astăzi de presa olandeză, ministrul de externe, unul dintre cei trei miniştri care au semnat scrisoarea, Bert Koenders, a spus că nu a fost ascunsă nicio informaţie şi că întâlnirea din 14 iulie cu autorităţile din Ucraina a avut ca subiect relaţia Ucrainei cu Rusia şi nu spaţiul aerian. La întrebarea dacă informaţia ar fi putut să prevină atacul asupra avionului MH17, Bert Koenders a răspuns:

Bert Koenders: Nu, absolut nu. În orice caz, nu vreau să fie insinuată ideea că au fost ascunse informaţii. Dimpotrivă, a fost o întâlnire de care a ştiut toată lumea, despre situaţia din zonă, iar „Antonovul” prăbuşit  a fost folosit ca ilustaţie.

Reporter: Ministrul justiţiei, Ivo Opstelten, a adăugat că nu era nevoie ca avertizarea să fie transmisă companiilor aeriene.

Ivo Opstelten: Autorităţile ucrainene autorizaseră zborul în spaţiul aerian din Est la o înălţime de peste 10 kilometri.

Reporter: Desigur că ancheta continuă, dar pe măsură ce trece timpul, în loc de răspunsuri creşte numărul întrebărilor.

Sjoerd Sjoerdsma: Sunt întrebări pe care le repetăm pentru a patra oară fără să primim răspunsuri. Ce ştia exact guvernul înaite de 17 iulie şi ce s-a întâmplat cu informaţiile. Cred că fiecare pasager trebuie să ştie dacă zborul său este sigur. Dacă există informaţii despre spaţiul aerian, acestea trebuie să ajunga la toate companiile aeriene.

Reporter: Consiliul de Securitate continuă ancheta în cazul MH17, însă un raport final nu va veni înainte de luna iulie a acestui an.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 ianuarie