Ministrul de finanţe va discuta cu producătorii despre scăderea preţului la carburanţi

După prăbuşirea cotaţiei barilului se petrol pe piaţa mondială, benzina a scăzut sub 5 lei litrul şi în capitală. Sunt însă numai 17 staţii ale celui mai mare producăor de la noi la care preţul este de 4,96 lei, aşa că trebuie să aveţi grijă de unde alimentaţi. După maximul atins la jumătatea anului trecut, la noi preţul carburanţilor a scăzut cu aproape 20%. În acelaşi timp, însă, barilul de petrol a pierdut jumătate din valoarea din 2014. Ministrul de finanţe Darius Vâlcov apreciază că reducerile ar fi trebuit să fie mai mari şi spune că va discuta problema cu petroliştii din ţară.
” Noi vom discuta cu fiecare producător în parte şi vom vedea de ce acea scădere nu s-a regăsit în intgralitate în scăderea şi a preţului motorinei, respectiv benzinei la pompă”, a declarat Darius Vâlcov.
În jur de 58% din preţul unui litru de benzină şi 54 de procente din cel la motorină reprezintă accize şi TVA. Potrivit site-ului energy.eu, care monitorizează evoluţia preţurilor la carburanţi în statele comunitare, România are cea mai scumpă benzină comparativ cu ţările vecine.Cel mai ieftin litru este în Polonia, sub un euro, urmată de Ungaria şi Bulgaria.

RADIO ROMÂNIA ACTULITĂŢI (10 ianuarie, ora 13:04)