Comemorare a 70 de ani de la deportarea saşilor şi a şvabilor din România în lagărele de muncă sovietice

Înainte de a pleca la Paris, preşedintele Klaus Iohannis participă în această dimineaţă la o slujbă de comemorare a 70 de ani de la deportarea saşilor şi a şvabilor din România în lagărele de muncă sovietice. Ceremonia religioasă are lor la Catedrala Luterană din Sibiu şi începe peste aproximativ două ore. Deportările au început în luna ianuarie a anului 1945. Timp de câteva săptămâni, aproximativ 70.000 de etnici germani, majoritatea saşi din Transilvania şi şvabi din Banat, au fost urcaţi în vagoane de marfă cu destinaţia Uniunea Sovietică. Corespopondentul nostru Carmen Vulcan a stat de vorbă pe aceast temă cu jurnalistul şi istoricul Hannelore Beier din Sibiu.

Hannelore Beier: Au fost ridicate femeile între 18 şi 30 de ani şi bărbaţi între 17 şi 45 de ani şi au fost trimişi în Ucraina de astăzi, în bazinul Doneţk, în mine de cărbune, dar alţii au fost duşi până proape de Munţii Urali.

Reporter: Câţi dintre cei deportaţi s-au mai şi întors?

Hannelore Beier: S-au întors în ţară cam 75%. Ultimii, deportaţi la muncă de renonstrucţie, aşa era termenul oficial, s-au întors în decembrie ’49, ianuarie – februarie ’50.

În perioada următoare, Forumul Democrat al Germanilor din România va organiza o serie de manifestări dedicate comemorării a 70 de ani de la deportarea germanilor din România. Evenimentele vor avea loc la Sibiu, Braşov, Reşiţa, Satu Mare şi în alte oraşe din ţară unde mai trăiesc etnici germani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 ianuarie