Benjamin Netanyahu a salutat determinarea Franţei de a lupta împotriva antisemitismului şi a terorismului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a mulţumit ieri unei angajate de origine arabă de la magazinul evreiesc care a salvat viaţa mai multor clienţi pe care i-a ascuns de jihadistul Amedy Coulibaly. Într-un discurs, rostit la Marea Sinagogă din Paris, şeful guvernului israelian a salutat şi determinarea Franţei de a lupta împotriva antisemitismului şi a terorismului.

Reporter: Dragoş Ciocîrlan: La Memorialul pentru victimele evrei ale recentei serii de atacuri teroriste de la Paris premierul Benjamin Netanyahu a salutat poziţia fermă a Franţei împotriva noului antisemitism şi terorismului. Netanyahu a declarat că evreii din Franţa şi toţi evreii din lume pot trăi oriunde doresc, dar astăzi evreii, spre deosebire de generaţiile precedente, pot veni în patria lor istorică, Pământul lui Israel. La ceremonia de la Marea Sinagogă din Paris, unde au fost invitaţi preşedintele François Hollande şi premierului Manuel Valls,  Netanyahu a spus că duşmanul comun este islamul radical, care are mai multe nume: ISIS, Hamas, Boko Haram, Al-Qaeda, Al Nustra, Hezbollah, chiar dacă aceste facţiuni radicale se bat între ele. Toate vor să impună tirania în lume şi să ducă umanitatea cu mii de ani în urmă. Cei care au ucis evreii la Sinagoga din Ierusalim sunt aceiaşi care au omorât evrei şi jurnalişti la Paris. La Sinagoga Victoriei au fost aprinse 17 lumânări în memoria celor 17 victime de la Paris. Ministrul de externe, Avigdor Lieberman, a declarat că mulţimea s-a identificat doar cu victimele de la publicaţia satirică şi într-o foarte mică măsură a arătat solidaritate pentru evreii ucişi la Paris.

Realizator: Cei patru evrei ucişi vineri în luarea de ostatici de la supermarchetul din Paris vor fi înmormântaţi mâine în Israel.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie