Crearea unui sistem european comun de colectare a datelor pasagerilor ar putea să revină în actualitate

Peste două milioane de persoane au participat azi, la Paris, la mitingul solidarităţii şi peste trei milioane au ieşit în stradă în celelalte oraşe ale Franţei. Victimele sunt omagiate. Ce se poate face pentru ca asemenea atacuri teroriste să nu se mai repete? Măsurile de securitate sunt necesare. Aşa cum s-a văzut, s-ar putea să trebuiască chiar ca ele să fie întărite. Fraţii Kouachi, autorii masacrului de la sediul publicaţiei „Charlie Hebdo”, nu se aflau bunăoară pe listele franceze de islamişti extremişti potenţial periculoşi, dar ei se aflau pe listele americane. Este doar unul din elementele care impun o revizuire sau poate chiar o schimbare a sistemelor de prevenire a atentatelor teroriste în Europa.

Chestiunea a fost cu siguranţă dezbătută la iniţiativa ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve, de miniştrii de interne a 10 ţări membre ale UE dintre cele mai expuse la ameninţările teroriste. La reuniune, care s-a desfăşurat în cursul dimineţii la Paris, au luat parte responsabili ai UE şi responsabili de securitate şi justiţie ai Statelor Unite şi Canadei. Bernard Cazeneuve a anunţat după reuniune că vor fi studiate în detaliu şi vor fi aplicate măsuri pentru contracararea filierelor care facilitează deplasările teoriştilor, finanţarea acestora, precum şi propaganda extremistă şi, de asemenea, recrutarea jihadiştilor prin internet. În mod concret, miniştrii de interne ai multor ţări din UE doresc să existe un control al cetăţenilor europeni atunci când aceştia ies de pe teritoriul Uniunii, ceea ce poate să presupună inclusiv o modificare a regulilor din spaţiul Schengen.

Crearea unui sistem european comun de colectare a datelor pasagerilor ar putea să revină în actualitate. O încercare precedentă în acest sens s-a soldat cu un eşec. Mai mulţi lideri europeni şi Parlamentul European s-au opus în numele apărării libertăţilor individuale. În ceea ce priveşte calendarul pentru dezbaterea unor noi măsuri de securitate, la sfârşitul lunii ianuarie va avea loc o reuniune la Riga şi pe 18 februarie va fi organizat un summit antiterorist în Statele Unite.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 ianuarie)