Liderii europeni cer măsuri de securitate care să împiedice atacurile teroriste

Ieri, în aceeaşi zi cu impresionantul marş al solidarităţii, mai mulţi miniştrii europeni de interne au discutat în capitala Franţei despre impunerea unor măsuri de securitate care să împiedice repetarea atacurilor teroriste de săptămâna trecută. A participat şi secretarul american al justiţiei. Costin Grigore a urmărit subiectul.

Reporter: Europenii sunt îngrijoraţi, în primul rând, de creşterea numărului conaţionalilor lor care se alătură organizaţiei jihadiste Statul Islamic şi apoi se întorc în ţările de origine, aşa că una dintre primele măsuri antiteroriste ar putea fi, în viziunea miniştrilor de interne, întărirea controlului la frontierele exterioare ale Uniunii Europene. Ministrul francez Bernard Cazeneuve a vorbit despre cooperarea serviciilor europene de informaţii şi despre dezvoltarea sistemului de colectare a datelor furnizate de călători companiilor aeriene.

Bernard Cazeneuve: Trebuie să acţionăm global şi operaţional. Am identificat două domenii în care putem să ne întărim cooperarea: mijloacele de combatere a deplasării teroriştilor şi a reţelelor lor şi lupta împotriva cauzelor şi actorilor radicalizării, în special pe internet.

Reporter: Astfel, apare ca indispensabil un parteneriat cu operatorii de cablu pentru identificarea şi eliminarea rapidă a mesajelor online care incită la ură şi teroare. A ieşit în evidenţă şi declaraţia dată presei spaniole de ministrul Jorge Fernandez Diaz, care a anunţat că ţara sa doreşte reintroducerea controalelor şi în interiorul frontierelor Schengen, inclusiv prin modificarea tratatelor în vigoare.

Realizator: Noi discuţii la nivel european vor avea loc astăzi la Bruxelles, iar la 18 februarie, administraţia americană va găzdui la Washington un summit dedicat luptei împotriva extremismului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie