Occidentul plăteşte un preţ ridicat pentru politica dură dusă faţă de Rusia (publicaţia germană „Der Freitag”)

Occidentul plăteşte un preţ ridicat pentru evaluarea nerezonabilă a crizei din Ucraina şi pentru politica dură dusă împotriva Rusiei – este de părere Zenke Paulsen, comentaror al ziarului german „Der Freitag”. Conflictul cu Rusia, este de părere acesta, a avut pentru Occident o serie de consecinţe negative, atât de natură economică, cât şi politică. Din punct de vedere politic, „fericirea familială” a UE este în pericol – nu doar din cauza faptului că unele ţări sunt nemulţumite de extinderea nejustificată a NATO pentru a se opune rezistenţă Rusiei, dar şi din cauza faptului că UE „şi-a legat cu lanţul” Ucraina, care în acest moment poate doar „să cheltuiască modestele fonduri” – scrie Paulsen.

Jurnalistul arată că în condiţiile relaţiilor tensionate dintre Occident şi Rusia nici nu poate fi vorba de vreo stabilizare a situaţiei în Ucraina. Paulsen a reamitit faptul că mulţi reprezentanţi ai Guvernului federal al RFG – între alţii vice-cancelarul Sigmar Gabriel şi ministrul de externe Frank Walter-Steinmeier – s-au pronunţat împotriva politicii dure promovată faţă de Rusia, politică pe care o duce şi Angela Merkel. După părerea comentatorului german, Merkel „ştie că a mers prea departe”. Aceasta a înţeles, în cele din urmă, că securitatea în Europa poate fi realizată numai împreună cu Rusia, şi nu luând poziţie împotriva acesteia. Referindu-se la latura economică a problemei, Paulsen remarcă faptul că sancţiunile împotriva Rusiei, care au lovit în multe companii europene, vor duce la încetinirea economică semnificativă în 2015.

Atitudea ostilă faţă de Rusia, este de părere Paulsen, va bloca pentru UE în viitorul apropiat toate canalele econommice euroasiatice. Comentatorul german este de părere că continuarea războiului economic dus de Occident împotriva Rusiei este un lucru nechibzuit. În ciuda faptului că agenţia americană de rating Fitch a scăzut ratingul solvabilităţii Rusiei, Paulsen este convins că investiţiile vor continua să intre în ţară. Comentatorul publicaţiei germane amintite este de părere că punctul de vedere opus este „absurd”, deoarece Rusia este „unul dintre cele mai solvabile state ale lumii”. Mai mult decât atât, după cum prognozează Paulsen, preţurile la petrol vor creşte din nou nu mai târziu de 2016. Până atunci Rusia îşi va putea susţine moneda naţională cu ajutorul rezervelor valutare – a mai arătat Paulsen.

www.rian.ru – 12 ianuarie