Parlamentarul rus Aleksei Puşkov compară atentatele de la Paris cu situaţia din Donbas, titrează publicaţia „Izvestia”

Comentând atentatele de la Paris, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Dumei de Stat a Rusiei, Aleksei Puşkov, i-a acuzat pe liderii europeni de aplicarea dublelor standarde. „Da, la Paris s-a produs o tragedie, iar Rusia s-a comportat în mod elegant: au fost exprimate condoleanţe la absolut toate nivelurile, Rusia a propus o cooperare în domeniul combaterii terorismului, exprimând, totodată, deplina solidaritate cu poporul francez. Atunci însă când compatrioţii noştri sunt ucişi pe teritoriul Ucrainei, când sunt ucişi copii şi femei, nu auzim niciun fel de condoleanţe din partea politicienilor europeni”, a mai declarat Puşkov, într-un interviu acordat publicaţiei „Izvestia”.

Parlamentarul rus menţiona, pe pagina sa de pe Twitter, că, în timpul participării preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko la evenimentele de duminică de la Paris privind comemorarea victimelor atentatelor din Franţa, militarii ucraineni lansau atacuri cu bombe asupra Donbasului. „Poroşenko declara: „La Paris s-au reunit reprezentanţii tuturor statelor civilizate”. Pe parcursul întregii zile de ieri Ucraina a lanasat „în mod civilizat” atacuri asupra regiunii Donbas, soldate cu cinci morţi, dintre care doi copii”, a scris Puşkov, pe Twitter. Parlamentarul a catalogat atentatele de la Paris drept „o crimă detestabilă, care merită doar condamnarea”. „Totodată,  sunt ferm convins că libertatea de exprimare trebuie asociată cu responsabilitatea afirmaţiilor declarate sau scrise”, a mai adăugat Puşkov. Acesta a mai menţionat că politicienii ucraineni sunt dispuşi să facă declaraţii cu caracter antirusesc pentru a obţine credite din partea Occidentului. „Te poţi aştepta la orice din partea politicienilor ucraineni. Nu te poţi aştepta însă în această etapă la o abordare raţională şi nici la profesionalism în relaţiile cu Rusia”, a mai spus Puşkov, în interviul acordat publicaţiei „Izvestia”. În opinia parlamentarului rus, te poţi aştepta astăzi din partea autorităţilor ucrainene la orice denaturări ale istoriei.

Puşkov a mai specificat că este uimit de refuzul autorităţilor de la Berlin de a comenta declaraţiile premierului ucrainean. Arseni Iaţeniuk. referitoare la intruziunea sovietică în Germania. „Refuzul lor de a comenta stârneşte suspiciunea că de fapt Germania este gata să-şi reexamineze poziţia oficială privind cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai afirmat Puşkov. În acest context, el a mai menţionat că: „Poziţia oficială a Germaniei este aceea că coaliţia antihitleristă a comis acţiuni absolut legitime, că hitlerismul a fost inamicul Germaniei şi că în urma războiului a avut loc eliberarea Europei şi Germaniei de hitlerism şi fascism”. Puşkov mai consideră că Europa a obosit de Ucraina care cere mereu bani şi mizează pe asistenţa gratuită europeană. „Totodată, în Europa se întăreşte convingerea potrivit căreia Ucraina este un partener economic fără perspective. Apare o oboseală puternică din cauza Ucrainei ca ţară care solicită mereu bani, care nu demonstrează o abordare raţională şi care mizează pe ajutor gratuit din partea europenilor”, a mai conchis Puşkov.

www.rosbalt.ru  – 12 ianuarie