Revista presei internaţionale – 11 ianuarie 2015

Marşul Solidarităţii organizat la Paris în memoria persoanelor ucise de islamişti radicali a adunat, potrivit autorităţilor, aproximativ 1,5 milioane de persoane. Presa internaţională scrie pe larg despre acest eveniment şi exemplifică prin imagini, galerii foto şi capturi video. „Le Monde” comentează că „Adunarea din capitala Franţei este excepţională prin amploarea mobilizării dar şi prin personalităţile participante, între care vreo 50 de şefi de stat şi guvern din lumea întreagă. În afara conducătorilor, pe străzile Parisului defilează partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, musulmani, asociaţii şi alte personalităţi. Nu mai puţin de 2.200 de poliţişti şi militari sunt mobilizaţi pentru a garanta siguranţa cortegiului”. Printre liderii străini prezenţi la manifestaţii se numără premierii Germaniei, Marii Britanii, Spaniei, Italiei, Israelului, Turciei, liderul palestinian, regele şi regina Iordaniei, ministrul american al Justiţiei, ministrul rus de Externe, preşedintele României şi cel al Ucrainei dar şi şefi ai organismelor europene precum Jean-Claude Juncker, Donald Tusk şi Martin Schulz, scrie „Le Figaro”.
„Le Monde” menţionează că „în premieră pentru un preşedinte francez, de la prezenţa lui François Mitterrand în 1990 după profanarea cimitirului evreiesc de la Carpentras, François Hollande participă la o manifestaţie alături de foştii şefi ai guvernului, de la Michel Rocard până la Alain Juppe şi Jean-Marc Ayrault”.
În timp ce Parisul se pregătea de miting, premierul francez a declarat „război” islamismului radical, notează „The New York Times”. „Este un război împotriva terorismului, împotriva jihadismului, împotriva islamismului radical, împotriva a tot ce este menit să nimicească fraternitatea, libertatea, solidaritatea”, a declarat domnul Valls în cursul unei alocuţiuni rostite la Évry, în sudul Parisului, precizează publicaţia americană. Ziarul comentează că declaraţia premierului potrivit căreia Franţa s-ar afla în război cu jihadiştii şi radicalii reflectă marea îngrijorare legată de securitatea Franţei şi de cea a unei bune părţi din Europa Occidentală.
În „Liberation” citim, sub titlul „Musulmanii din Franţa nu trebuie să se justifice după atentatul de la Charlie Hebdo”, că „a cere în mod expres musulmanilor din Franţa să condamne actul terorist înseamnă a-i supune forţat la o etichetare religioasă. […] Mai ales înseamnă să îi pui în acelaşi coş, la nivel mental, pe francezii musulmani cu teroriştii obscurantişti-puritani. Milioanele de musulmani din Franţa sunt oameni normali, care nu cer decât să trăiască în pace, care sunt la fel de laici şi de republicani ca oricare alţi cetăţeni, şi pe care acest atentat îi înspăimântă ca pe oricine altcineva”, scrie „Liberation”.
Chiar dacă majoritatea covârşitoare a comunităţii internaţionale condamnă atacurile din Paris, din „Le Monde” aflăm că „La Saint-Denis, nu toţi elevii şi liceenii sunt Charlie”, aluzie la numele publicaţiei satirice la al cărei sediu au fost ucişi 12 jurnalişti. „Majoritatea elevilor întâlniţi la Saint-Denis sunt de aceeaşi părere. Ei condamnă asasinarea caricaturiştilor… Dar aproape la fel de mult ca şi caricaturile lor. Pentru toţi, viaţa e sfântă, dar şi religia e la fel. „Eu nu prea am vrut să păstrez minutul de reculegere”, mărturiseşte Marie-Hélène, de 17 ani, „nu mi se părea corect să le aduc un omagiu, pentru că au insultat islamul şi alte religii”, este mesajul pe care îl regăsim în Le Monde.
Tot o voce critică vine şi dinspre organizaţia Reporteri Fără Frontiere, care într-o notă de blog publicată ieri şi citată de ziarul „Le Figaro” se declară „indignată de prezenţa la marşul de la Paris a reprezentanţilor unor ţări unde libertatea de exprimare este reprimată şi în care jurnaliştii şi bloggerii sunt sistematic discriminaţi”. Asociaţia citează între aceste state Egiptul, Rusia, Turcia, Algeria şi Emiratele Arabe Unite.
În aceeaşi zi cu Marşul Solidarităţii, miniştrii europeni de interne au discutat în capitala franceză despre nevoia de cooperare în faţa ameninţării terorismului. Miniştrii prezenţi la reuniune au adoptat o declaraţie comună în care susţin că lupta împotriva extremismului se bazează pe combaterea radicalizării, în special pe internet, şi pe contracararea acţiunii diverselor reţele teroriste, scrie „Courrier International”. Ziarul aminteşte şi propunerea ministrului spaniol al internelor, care vorbeşte despre reintroducerea controlului la frontiere în interiorul spaţiului Schengen.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)