Agenţia de Protecţie a Mediului Harghita încearcă să găsească soluţii pentru cascada cu apă mezotermală din Topliţa

O parte din versantul cascadei cu apă mezotermală din Topliţa s-a prăbuşit peste un drum, iar aspectul monumentului, unic în România şi care face parte dintr-o rezervaţie naturală, s-a schimbat considerabil. Potrivit localnicilor, fenomenul se produce o dată la 10-15 ani. Una dintre cauzele posibile o constituie variaţia mare de temperatură din ultima perioadă, consideră primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon.

Stelu Platon: În mod cert trebuie să găsim o soluţie pentru că aici, în afară de localnicii care circulă cu maşini, cu diverse alte mijloace de transport, vin foarte mulţi turişti pentru că această cascadă este cunoscută, iar aceste depuneri calcaroase, ele sunt practic, prin natura lor, instabile. Ele se formează printr-o depunere succesivă în timp, nu sunt realmente ancorate şi sigur, s-a întâmplat acum acest fenomen şi pentru că săptămâna trecută am avut nişte variaţii de temperatură incredibile, undeva la mijlocul săptămânii trecute am avut -29 de grade, iar sâmbătă şi duminică a plouat, au fost opt grade.

Agenţia de Protecţie a Mediului Harghita urmăreşte evoluţia fenomenului şi încercă să găsească, împreună cu autorităţile locale, soluţii atât pentru protecţia localnicilor şi a vizitatorilor, cât şi a monumentului natural.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie