Revista presei internaţionale- 13 ianuarie 2015

După atacurile care au făcut 17 victime la Paris, preocuparea imediată a autorităţilor din Franţa dar şi din alte state este de a preveni repetarea unor astfel de episoade dramatice. În acest sens, presa internaţională scrie despre iniţiativa autorităţilor franceze de a institui un important dispozitiv de securitate pentru dejucarea unor eventuale noi atentate. Într-o şedinţă organizată a doua zi după Marşul Solidarităţii de la Paris, ministrul francez al Apărării anunţă că 10.000 de militari vor fi mobilizaţi de astăzi pentru a asigura securitatea. Potrivit cotidianului „Les Echos”, ministrul de Interne a precizat că preşedintele Hollande a cerut forţelor armate să organizeze dispozitive de securitate „în cele mai sensibile puncte ale teritoriului”, evocând „amploarea ameninţărilor”.
O analiză privind modul în care a fost percepută reacţia preşedintelui Hollande găsim în „The New York Times”. Publicaţia notează că „în urma ororilor de săptămâna trecută, cei mai mulţi consideră că François Hollande şi-a păstrat calmul, a acţionat cu hotărâre şi a rostit cuvintele de condamnare, dârzenie şi unitate aşteptate din partea unui preşedinte francez căruia, prin tradiţie, i se cere să reprezinte naţiunea. În zilele care au urmat atacurilor teroriste, domnul Hollande, de multă vreme considerat de cea mai mare parte a electoratului drept slab şi nehotărât, a beneficiat de o puternică relansare pe plan politic”. „The New York Times” comentează însă că „nimeni nu se aşteaptă ca acest spirit de solidaritate să dureze prea mult. Domnul Hollande rămâne cel mai nepopular preşedinte de după cel de al Doilea Război Mondial”, fiind criticat din cauza situaţiei economiei şi a ratei ridicate a şomajului.
În contextul în care sentimentul şi manifestaţiile islamofobe iau avânt ca urmare a atacurilor din Paris, în Germania cancelarul Angela Merkel îşi anunţă participarea la un marş al musulmanilor. Cotidianul „Sabah” din Turcia scrie că „asociaţiile musulmanilor din Germania pregătesc un miting pentru a condamna atacurile teroriste de la Paris dar şi ascensiunea rasismului şi a sentimentelor islamofobe. La mitingul programat a avea loc la Berlin de la ora 18.00 urmează să participe şi cancelarul Angela Merkel şi membri ai guvernului”. Asociaţiile musulmane afirmă că prin marşul organizat sub sloganul „Împreună, luăm atitudine” doresc „să transmită un mesaj de pace şi toleranţă”.
Un mesaj similar vine şi din partea papei Francisc. Acesta subliniază că „forme deviante ale religiei se află la originea masacrului de la Paris”. Potrivit „Il Sole”, Suveranul Pontif a declarat că „fundamentalismul religios neagă existenţa lui Dumnezeu, pe care-l consideră o simplă scuză ideologică”.
După ce ministrul spaniol de Interne declara la Paris că ia în calcul să propună reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen, premierul spaniol a precizat că guvernele europene nu au decis să schimbe tratatul Schengen. Spaniolii de la „ABC” reiau o afirmaţie a premierului Rajoy, care a declarat că „este un fapt pe deplin compatibil să garantezi securitatea şi în acelaşi timp şi drepturile persoanelor”.
Un nou episod se înregistrează în războiul declaraţiilor pe tema crizei din Ucraina iar presa internaţională reflectă schimbul de replici diplomatice. Potrivit „Interfax”, ministrul rus de Externe a declarat că Moscova deţine informaţii referitoare la faptul că militarii ucraineni pregătesc o nouă încercare de soluţionare prin forţă a situaţiei din estul Ucrainei. „Se dau diferite cifre dar ar trebui să fie mobilizate între 50 şi 200 de mii de persoane” – a arătat Serghei Lavrov. Din „Rosbalt” aflăm că autorităţile de la Kiev au dezminţit pregătirea unui scenariu în forţă în regiunea Donbas şi au calificat afirmaţiile diplomatului rus drept „o provocare”. Purtătorul de cuvânt al forţelor ucrainene care luptă împotriva separatiştilor din estul ţării, Andrei Lîsenko, a declarat că militarii ucraineni respectă cerinţele protocolului privind încetarea focului şi l-a acuzat pe şeful diplomaţiei ruse de încercare „de a-i minţi pe ruşi şi de a induce în eroare comunitatea internaţională”.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR