Turneu al Teatrului National „Radu Stanca“ la Madrid si Bruxelles, cu spectacolul Solitaritate

Spectacolul Solitaritate, montat de Gianina Carbunariu la Teatrul National „Radu Stanca“ din Sibiu, va fi prezentat, la inceput de an, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, in doua importante teatre europene. Pe scena Teatro de la Abadia din Madrid vor avea loc doua spectacole, in 23 si 24 ianuarie, iar la Théatre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles au fost programate patru reprezentatii, in zilele de 28, 29, 30 si 31 ianuarie 2015.


Spectacolul Solitaritate a fost prezentat in sectiunea oficiala a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale editiei 2014, care a celebrat democratia si diversitatea.

Decorul spectacolului este creat de Andu Dumitrescu, iar coregrafia este semnata de Florin Fieroiu. Muzica: Bogdan Burlacianu. Costume: Andrei Dinu. Din distributie fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Cosulet, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos si Ali Deac.

„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o fictiune inspirata dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent in societatea romaneasca actuala: de la zidul construit in Baia Mare pentru a separa comunitatea rroma de soseaua principala a orasului si pana la marcarea din ce in ce mai radicala a diferentelor intre categorii sociale, etnii, generatii. Sub pretextul respectarii unor conventii sociale si al salvarii cetateanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite sa stigmatizeze diferenta si sa estompeze tot ceea ce ar putea sa ne apropie. Mai grav decat radicalizarea discursului politic despre saracie – vazuta ca o vina a celui incapabil sa fie eficient – este faptul ca acesta a contaminat spatiul public si risca sa devina o perspectiva normala, justa, perfect indreptatita.”  – Gianina Carbunariu

Gianina Carbunariu este considerata copilul teribil al dramaturgiei contemporane romanesti. Si-a inceput studiile dramatice in 1999, la Universitatea Nationala de Teatru si Film „I.L. Caragiale”, Bucuresti, unde a continuat un Masterat in Scriere Dramatica (2006). Este membru fondator al grupului dramAcum, o platforma pentru dezvoltarea si promovarea dramaturgiei romanesti. Piesele sale Stop the Tempo (2003) si mady-baby.edu/Kebab (2004), pe care le-a montat la Teatrul LUNI de la Green Hours si la Teatrul Foarte Mic, au fost traduse, publicate si montate in Germania, Franta, Irlanda, Polonia, Marea Britanie si Italia.

Spectacolul va fi prezentat la Bruxelles in limba romana, cu supratitrare in limbile engleza si franceza, iar la Madrid cu supratitrare in engleza si spaniola.