UE discută condiţiile şi căile de atenuare a sancţiunilor impuse Rusiei

Uniunea Europeană ar putea atenua semnificativ sancţiunile împotriva Rusiei şi ar putea relua discuţiile cu aceasta în legătură cu o serie de aspecte ale cooperării bilaterale, în cazul în care Moscova va lua măsuri pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei – reiese din documentul de dezbatere al UE din care The Wall Street Journal citează fragmente. În document este subliniat, totodată, faptul că UE nu poate reveni la nivelul anterior al relaţiilor cu Moscova. Autorii documentului sunt de părere că Bruxelles-ul ar putea lua în considerare posibilitatea normalizării relaţiilor într-o serie de domenii, dacă Moscova va respecta întru totul acordurile de pace cu Ucraina şi va respecta contractele privind  aprovizionarea cu gaze naturale şi nu va pune noi piedici în calea realizării acordurilor de parteneriat între Ucraina şi UE. Documentul, notează Wall Street Journal, îşi propune să precizeze temele de dezbatere în cadrul UE în legătură cu problema sancţiunilor. Documentul este totodată prima încercare serioasă a oficialilor UE de a identifica condiţiile pentru reducerea tensiunilor în relaţiile cu Moscova. În general, documentul reflectă poziţia forţelor care consideră că a venit timpul să fie analizată posibilitatea dialogului cu Moscova, renunţându-se la presiunile suplimentare asupra Rusiei, scrie The Wall Street Journal.

În document se pune întrebarea dacă nu trebuie oare ca UE să facă concesii ca să obţină modificările necesare în politica Rusiei. Se propune, de asemenea, ca sancţiunile în vigoare împotriva Rusiei să fie grupate în pachete distincte – unele sancţiuni să fie în legătură cu anexarea Crimeii, altele în legătură cu situaţia în estul Ucrainei. Sancţiunile din primul pachet vor acţiona atâta vreme cât Rusia va controla Crimeea (în această privinţă, se constată în document, nu se aşteaptă schimbări „pe termen scurt”), sancţiunile din a doua categorie pot fi ridicate în cazul realizării acordurilor de la Minsk. Potrivit documentului, colaborarea cu Moscova s-ar putea lărgi în domeniul politicii externe, al comerţului şi al anumitor domenii, cum ar fi, de exemplu, relaxarea regimului vizelor. În document nu se spune că sancţiunile ar putea fi înăsprite dacă situaţia în estul Ucrainei nu se va îmbunătăţi – remarcă publicaţia amintită. Introduse în trei etape, sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei expiră în intervalul martie – iulie, pentru prelungirea lor fiind necesar acordul tuturor statelor membre UE.
După cum a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în luna martie Bruxelles-ul va organiza discuţii pe tema sancţiunilor. „În luna martie vom decide ce este de făcut pe viitor” – a declarat Tusk.

(www.interfax.ru – 14 ianuarie)