Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a apărat în ultimii trei ani

 Banca Naţională a României a anunţat pentru astăzi un curs al francului elveţian de 4 lei şi 32 de bani, cu aproape 60 de bani mai mare decât cotaţia de ieri, când a fost 3 lei şi 74 de bani. Francul elveţian s-a apreciat semnificativ astăzi, după ce Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a apărat în ultimii trei ani.    În România există aproximativ 150 de mii de persoane care au credite în franci elveţieni. Întărirea semnificativă a monedei elveţiene va crea probleme la plata ratelor i-a explicat Elenei Marinescu avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre cei care i-a reprezentat în justiţie pe mai mulţi clienţi ai băncilor care au de plătit rate în franci elveţieni.
Avocatul Gheorghe Piperea: Şi aşa oamenii aceştia suportau cu greu un curs de 3,7 lei, aproape că nu mai aveau oxigen. Un curs de peste 4 lei îi va dărâma total şi vorbim de peste 150 de mii de persoane. Creditele acestea sunt credite ipotecare, s-au cumărat case cu aceste credite, în consecinţă aceşti oameni acolo locuiesc, este locuinţa familială. Este exact momentul în care statul român nu se mai poate ascunde, pot să impună o astfel de plafonare pentru că altfel vor fi în stradă zeci de mii de familii şi vor fi falimente de bănci.

Pragul de 1,20 de franci elveţieni pentru un euro a fost introdus în septembrie 2011 pentru a împiedica întărirea monedei elveţiene. Conform Bloomberg, după anunţul Băncii Naţionale a Elveţiei, francul s-a apreciat rapid cu peste 40% în raport cu euro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie)