Documentarul “Rețeaua” la Parlamentul European

Claudiu Mitcu
Claudiu Mitcu

Regizorul Claudiu Mitcu va prezenta luna aceasta la Parlamentul European o selecție de 10 minute de material din documentarul “Rețeaua” (The Network). Proiecția va avea loc pe 27 Ianuarie în cadrul evenimentului “Europa Discrepanțelor Medicale” (A Europe of disparities), dezbatere organizată de Organizația Europeană a Bolnavilor de Cancer.
Manifestarea va iniția un amplu proces de reflecție cu privire la modul de tratatare a cancerului în spațiul european. Întâlnirea își propune crearea unui grup de lucru care va elabora un document în care va fi exprimată poziția oficială legată de inegalitățile în materie de sănătate în Europa. Actul urmează să fie lansat de Parlamentul European în aprilie 2015.
În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca „Rețeaua Citostaticelor”.
Reteaua (3)Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul „Rețeaua” urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.
Filmul este produs după o investigație jurnalistică realizată de Vlad Mixich.
După proiecția celor 10 minute din documentarul aflat în faza finală de post-producție va avea loc o dezbatere la care vor participa experți europeni din domeniul medical. Aceștia vor încerca să identifice principalii factori care duc la inegalități în ceea ce privește tratarea cancerului la nivelul țărilor europene.
“Rețeaua” este o producție Parada Film și WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea HBO România.

Cătălin ANCHIDIN | PR Manager | 0746-499-941 | catalin.anchidin@gmail.com