Evenimente şi manifestări prilejuite de Ziua Culturii Naţionale

Prezentăm acum o avanpremieră. Mâine, pe 15 ianuarie, la 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, este celebrată în ţară, dar şi prin evenimente în străinătate Ziua Culturii Naţionale. Drept prefaţă, Muzeul Naţional de Istorie a României a găzduit în această seară evenimentul filatelic „Un nou început”, când a fost lansată o emisiune de timbre şi a fost marcată semnarea proiectelor de susţinere a Festivalului Internaţional „George Enescu”, a festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, dar şi la fel de important a celui de consolidare şi restaurare a clădirii Muzeului Naţional de Istorie a României. Un reportaj de Mihaela Helmis.

Reporter: Nu doar pentru că Bucureştiul se pregăteşte să candideze pentru a deveni capitală culturală europeană 2021, cât mai ales pentru păstrarea valorilor inestimabile de patrimoniu în Muzeul Naţional de Istorie a României, evenimenul de astăzi, ce l-a avut ca oaspete şi pe preşedintele Klaus Iohannis, este de o mare importanţă. Anticipând ziua pe care o dedicăm mâine culturii naţionale, astă-seară a fost anunţată reluarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a clădirii, precum şi reamenajarea expunerii permanente. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al muzeului.

Ernest Oberländer-Târnoveanu: Anul acesta, pentru prima oară după 10 ani, parlamentul a reuşit să impună un amendament şi să atribuie fonduri speciale pentru realizarea expertizei şi a unui concurs internaţional de proiecte de arhitectură, ca un prim pas pentru ceea ce noi l-am numit „Muzeul Naţional de Istorie a României, ca un nou început”.

Reporter: „Dacă visul atâtor eminescologi, de la Iorga şi Călinescu la Noica şi Petru Creţia, publicarea manuscriselor eminesciene s-a împlinit” – a afirmat ministrul culturii, Ioan Vulpescu, prezent la acelaşi eveniment – de ce să nu credem că începutul despre care vorbeşte directorul Muzeului Naţional de Istorie, va fi concretizat. Invitându-ne la expoziţia eminesciană, ce va fi deschisă mâine-seară la Ateneul Român, ministrul culturii a mai precizat că fondurile de care are nevoie muzeul au fost identificate pentru toate etapele de consolidare şi reamenajare, cu susţinerea efectivă a Ministerului Culturii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie