Evreii se simt din ce în ce mai mult în nesiguranţă în Europa, iar evenimentele de la Paris sporesc neîncrederea

Preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin, a declarat că liderii europeni trebuie să redea securitatea comunităţilor evreieşti, dar a promis „vom continua să ne batem pentru dreptul vostru de a trăi ca evrei oriunde în lume”. Recentele atacuri teroriste de la Paris au adus în dezbatere manifestările antisemite din Europa şi intensificarea procesului de imigrare a evreilor europeni spre Israel. O corespondenţă semnată de Dragoş Ciocârlan.

Reporter: 24 de evrei francezi au sosit la aeroportul Ben Gurion luni pentru a se stabili în Israel, urmând formalităţile specifice la mai puţin de o săptămână după atacul antisemit comis de un terorist islamic la un magazin evreiesc din Paris. Între aceştia, membrii familiei lui Johann Cohen, unul dintre cei patru evrei ucişi, care au fost înmormântaţi marţi la Ierusalim. Simha Felber, reprezentanta organizaţiei sioniste mondiale în Franţa, spune că după atacul de la magazinul evreiesc din Paris s-a constatat un interes sporit în comunitatea evreilor francezi cu privire la plecarea în Israel.

Situaţia va fi evaluată în următoarele săptămâni pentru a se stabili dacă intenţiile sunt reale. Simone şi Odette, care fac parte din grupul care a venit în Israel în această săptămână, au declarat că doresc să trăiască aproape de familie la Haifa, unde au şi nepoţi. Matilda, care a sosit în Israel împreună cu soţul ei, a avut o lungă carieră de directoare la o şcoală din Paris. Lior, un tânăr în vârstă de 23 de ani, care intenţionează să trăiască la Ierusalim, nu regretă că a lăsat totul în spate, prieteni, locul de muncă pentru a face alia în Israel. Yael, de 31 de ani, a venit în Israel pentru alia din perspectivă sionistă. Este scris în Tora că Israel este ţara evreilor. Alia vine de la ‘a urca’. Un evreu când merge la Ierusalim urcă, urcă la locul sfânt. A face alia înseamnă că vine din diaspora în Israel, ţara sfântă. Aşa cum în România s-a plătit la un moment dat 1200 de dolari pentru fiecare evreu ca să poată pleca în Israel, din ţările democrate nu prea au venit în acea perioadă. În ultimul timp, din cauza recrudescenţei antisemitismului, în prezent o formă combinată de antisemitism clasic european şi antiisraelian finanţat cu petro-dolari, în special evreii din Franţa au început să plece masiv în Israel.

În Franţa există una din cele mai mari comunităţi evreieşti din Europa, circa o jumătate de milion de evrei, care îşi au au originile în ţările Maghrebului: Algeria, Maroc şi Tunisia. Analistul Ben-Dror Yemini comentează că în timp ce francezii încep să se simtă străini în propria lor ţară, evreii locali se confruntă cu antisemitismul clasic şi antisemitismul de stânga, care merge alături de jihadişti în manifestaţiile pro Hamas. Directorul Agenţiei Evreieşti Natan Şaranski a declarat că instituţia pe care o conduce nu-i concentrează strategia pentru aducerea evreilor pe evenimente tragice, dar se bazează pe faptul că există un loc în lume, numit Europa, unde evreii se simt din ce în ce mai mult în nesiguranţă. Agenţia Evreiască este o instituţie cvasi-guvernamentală care are responsabilităţi în materie de imigrare şi integrare în Israel. Dacă în 2014 au plecat din Franţa şapte mii de evrei, dublu faţă de 2013, pentru acest an se estimează că numărul va creşte la aproximativ 10 mii. Natan Şaranski apreciază că Franţa nu poate fi salvată de fondul violenţelor şi al terorii decât dacă autorităţile fac schimbări dramatice în ceea ce priveşte maniera în care este tratată imigraţia musulmană. Tragediile de la Paris arată că timpul este numărat, nu pentru evreii europeni, deoarece exodul comunităţilor evreieşti de pe bătrânul continent este un proces în curs de decenii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie