RFI: Legea „Big Brother”, evocată în discuţiile dintre Victoria Nuland şi oficialii români

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declară că în discuţiile pe care subsecretarul american de Stat, Victoria Nuland, le-a avut cu oficialii români a fost „evocat” şi subiectul legat de legea „Big Brother” şi legea cartelelor pre-pay. Nuland a fost primită între alţii de preşedintele Iohannis şi premierul Ponta.

”A fost nu o discuţie, ci a fost evocat acest subiect, care e un subiect de preocupare comună, pentru că şi România şi SUA şi toate ţările europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securităţii naţionale, a securităţii comune şi sigur că aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discuţiei”, spune președintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu mai precizează că în discuţiile cu Victoria Nuland a fost subliniată necesitatea ca România şi Polonia să realizeze un coridor de securitate suplimentar, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat în cadrul întâlnirii cu asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, interesul companiilor americane în domeniul militar şi economic şi a încurajat creşterea prezenţei lor pe piaţa românească.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, citat de Mediafax, preşedintele Klaus Iohannis şi Victoria Nuland au avut miercuri dimineaţă o întrevedere la Palatul Cotroceni.

„În centrul discuţiilor s-a aflat dorinţa României de a întări Parteneriatul Strategic cu SUA, prin extinderea colaborării nu doar în domeniul militar, ci şi economic. Preşedintele a salutat interesul companiilor americane în acest sector şi a încurajat creşterea prezenţei lor pe piaţa românească. În acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativă, predictibilitate şi transparenţă în mediul de afaceri”, se arată în comunicatul de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentele ferme ale României ca stat membru NATO, exprimând hotărârea de a se aloca resursele necesare pentru un răspuns adecvat la evoluţiile de securitate preocupante din regiunea noastră şi din Europa, se mai precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Întâlnirea dintre cei doi a durat aproximativ o oră. Victoria Nuland a fost întâmpinată la Palatul Cotroceni de consilierul personal al preşedintelui, Mihai Răzvan Ungureanu.

„Bine aţi venit! Mă bucur că aţi decis să faceţi o vizită atât de repede, în mandatul meu! Nu ştiu dacă acest lucru mi se datorează şi mie, dar mă bucur”, a declarat preşedintele Iohannis. Victoria Nuland a răspuns: „Cu siguranţă vi se datorează, am venit să vă văd”.

Preşedintele Iohannis a mai spus: „Avem multe lucruri în comun şi aştept cu nerăbdare această întâlnire”.

Întâlnire Ponta-Nuland

 Principalul mesaj al partenerilor externi ai României este schimbarea culturii politice româneşti, prin colaborare pentru ţară şi pentru poziţia în regiune, a afirmat premierul Victor Ponta, după discuţia cu Victoria Nuland şi ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

„Pot să transmit principalele mesaje: să schimbăm cultura politică în România, în sensul în care să colaborăm şi să lucrăm împreună. Deci, nu vă luaţi după cei care vor scandal. Mesajul principal al partenerilor noştri este să lucrăm împreună pentru România şi pentru poziţia noastră în regiune. Colaborarea şi nu războiul şi scandalul sunt cele care aduc în primul rând credibilitatea României şi încrederea investitorilor”, le-a spus Victor Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern, în faţa presei.

Victoria Nuland a fost primită şi de ministrul de Externe. Asistentul secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice şi Bogdan Aurescu au subliniat necesitatea aprofundării Parteneriatului Strategic, prin identificarea unor noi oportunităţi de cooperare. Un articol de: Cosmin Ruscior.

RFI – 14 ianuarie 2015