2015. január 16

A NATO főtitkára üdvözölte Romániai védelmi kiadásainak növelését

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte, hogy Románia védelmi kiadásait a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékára növeli 2017-ig. A főtitkár szerint Románia döntése példamutató a szövetség többi államai számára is. Klaus Iohannis államfő a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztaton kijelentette, hogy látogatása megerősiti Románia eltökélt vállalását, amelyet az Észak-Atlanti Szövetség partnereivel szemben tett. Klaus Iohanni a NATO brüsszeli székházában folytatott megbeszélései során kihangsúlyozta, hogy Románia felelőssegetvállaló és tanusitó NATO-tag és jól ismeri a rá háruló feladatokat. Jens Stoltenberg kiemelte, a maga részéről, hogy a Klaus Ionnahis elnökkel folytatott megbeszélések arra is utaltak, hogy Románia miként tudja a jövőben is támogatni Moldova Köztársaságot és Ukrajnát, illetve hogyan tud hozzájárulni a térség stabilitásához. „A múlt heti périzsi események bebizonyitották, hogy a NATO-nak folytatnia kell a globális háborút, globális erőfeszitést kell tennie a terrorizmus elleni küzdelemben”, fűzte hozzá Jens Stoltenberg. A román államfő ismételten megrősitette a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárhoz intézett meghivást egy romániai látogatásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

A gazdasági miniszter szerint magánositás céljából restruktúrálni kell az Oltchim vállalatot

Mihai Tudose gazdasági miniszter pénteken, Brăilaban kijelentette, hogy magánositás céljából restruktúrálni kell az Oltchim vállalatot, megjegyezve, hogy a társaság átszervezési tervében kizárt az olyan radikális megoldás, mint csődeljárás vagy alkalmazottak elbocsátása.”Megbeszéléseket folytattam a szakszervezeti képviselőkkel is, akik partnerként viszonyulnak a vállalat átszervezési folyamatához és, minisztériumi szinten, hajlandóak aláirni a jegyzőkönyveket”, fűzte hozzá a tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

A kamat ideiglenes csökkentését ajánlotta frankhiteleseinek az OTP Bank Románia

A svájci jegybank csütörtökön eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a svájci frank árfolyama az előző napi 3,74-ről 4,32 lejre ugrott. Pénteken a román nemzeti bank ennél is magasabb, 4,42 lejes frankárfolyamot közölt. A 40 szereplős romániai bankpiacon az OTP reagált elsőként a frank hirtelen drágulására: a bank felajánlotta frankhiteleseinek, hogy három hónapon keresztül 150 bázisponttal (1,5 százalékkal) csökkenti a törlesztőrészletek kamatát. Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: ezzel a lépéssel az árfolyamnövekedés többletterhének mintegy 90 százalékát a bank magára vállalja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.16)

A Charlie Hebdo szerkesztőség elleni terrortámadásnak a romániai muzúlmán közösségre való hatásáról tárgyaltak

A Romániai Török-Muzulmán Tatárok Demokratikus Szövetsége és a Romániai muszlim felekezet főmuftija kezdeményezésére a konstancai román parlamenti tagok megvitatták a Charlie Hebdo szerkesztőség elleni terrortámadásnak a romániai muzúlmán közösségre való hatását. A 12 szenátor és képviselő a vallási alapitványok működésére hivatott törvény megerősitését szorgalmazták, amivel az alalpitványok jelenleg konzultativ jellegű megállapodás alapján működnek. E probléma megoldásáért a török és tatár kisebbségek román parlamenti képviselői törvénytervezetet kezdeményeznek a vallási alapitványok működésének tisztázása érdekében. A megbeszéléseken jelen levő valamennyi konstancai honatya igéretet tett, hogy támogatja kollégáik kezdeményezését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

Rozália Gănciulescu