Analiştii economici îi sfătuiesc pe cei care au credite în franci elveţieni să mergă să discute cu băncile

Valoare francului pe piaţa interbancară de la Bucureşti se menţine în jurul nivelului de 4,5 lei. Sunt peste 150 de mii de români cu credite în această valută, iar aprecierea francului elveţian i-a luat cu totul pe nepregătite şi riscă să nu îşi mai poată plăti ratele. Analiştii economici îi sfătuiesc să meargă să discute cu băncile. Costin Grigore a vorbit cu Diana Ţăruş, analist la una dintre organizaţiile care se ocupă cu educarea consumatorilor de produse financiare.

Diana Ţăruş: Clienţii care au probleme cu ratele este bine să meargă la bancă şi, de fapt, este singurul sfat valabil în această perioadă, să meargă la bancă şi să discute cu ofiţerul de credite sau cu reprezentatul băncii pentru a găsi soluţia astfel încât să îşi poată achita în continuare ratele.

Reporter: Credeţi că este posibil, în acest moment, o conversie a creditelor din franci în lei la un curs acceptabil pentru clienţi, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Ungaria?

Diana Ţăruş: Este greu să ne închipuim un astfel de scenariu, pentru că evoluţia cursului de schimb practic nu a fost influenţată de sistemul bancar, ci, dacă am vorbi de o conversie generală creditelor în franci eleveţieni într-o altă valută sau în lei, practic vorbim de o pierdere pe care banca trebuie să o suporte.

Realizator: La Budapesta, guvernul ungar s-a felicitat pentru decizia luată anul trecut când a obligat băncile să convertească în forinţi împrumuturile în franci sau euro. Cursul de conversie a fost cu 26% mai mic, convenabil pentru clienţi. În Ungaria creditul în franci fusese adoptat pe scară largă, chiar şi autorităţile locale având astfel de împrumuturi; şi Croaţia a luat o măsură similară. Sunt însă probleme mari acum în Polonia, unde peste 700 de mii de oameni au împrumuturi în franci.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 ianuarie