Peste 150.000 de români cu credite în franci elveţieni afectaţi de creştetea cursului leu-franc elveţian

Peste 150.000 de români cu credite în franci elveţieni stau şi astăzi cu ochii pe cursul valutar şi se întreabă ce să facă în continuare. O decizie neaşteptată a Băncii Centrale de la Berna, ce a renunţat la raportul fix între franc şi euro, a dus ieri moneda naţională elveţiană la cote nebănuite.

Imediat după anunţul Băncii Naţionale Elveţiene, francul, eliberat din lanţurile unui curs fix, s-a apreciat cu 30 % faţă de euro. Ulterior, după această degringoladă, cum au numit-o brokerii, moneda elveţiană a mai scăzut uşor, raportul faţă de euro era de 1,0061. La noi, cei cu credite în franci au privit neputincioşi cum la începutul zilei, valorile afişate de băncile comerciale depăşeau şi cinci lei pentru moneda elveţiană. Sitiuaţia nu a fost mai roz nici la cursul afişat ulterior de BNR, de 4,32 lei, un nivel de imaginat acum opt ani, în perioada de bum a creditelor în moneda elveţiană, când francul valora în jur de 2,30 lei. Astfel, în numai câteva ore, de exemplu, la o rată de 500 de euro, clientul trebuie să plătească în plus aproape 300 de lei. „Este cumplit”, spune avocatul Gheorghe Pipera care reprezintă mii de clienţi în procesele cu băncile comerciale.

Gheorghe Pipera: Şi aşa oamenii aceştia suportau cu greu un curs de 3,7 leri. Aproape că nu mai aveau oxigen. Un curs de peste patru lei îi va dărâma total şi vorbim de peste 150.000 de persoane. Creditele acestea sunt credite ipotecare, s-au cumpărat case cu aceste credite. În consecinţă, aceşti oameni acolo locuiesc, este locuinţa familială.

Şi chiar dacă îi face pe clienţi să tremure, situaţia nu este de natură să îngrijoreze Banca Naţională pentru că, în total, împrumuturile în franci elveţieni nu depăşesc cinci procente, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

 Adrian Vasilescu: Vor plăti mai mult, aceasta este realitatea şi este regretabil că ei trebuie să plătească mai mult, dar nu pot să nu spun că ani şi ani în şir, toate vocile de la Banca Naţională care ies în spaţiul public au subliniat de nenumărate ori, cu vârf  şi îndesat, că cei care se împrumută este recomandabil să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi.

Clienţii afirmă însă că Banca Centrală nu a făcut destul. Disperaţi, câteva zeci de datornici s-au adunat aseară în faţa sediului Băncii Centrale la un protest spontan, iar Asociaţia Utilizatorilor Români de Servcii Financiare a solicitat guvernului şi parlamenmtului să identifice urgent soluţii pentru persoanele cu credite în franci elveţieni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 ianuarie