Revista presei internaţionale – 16 ianuarie 2015

RADOR (15 ianuarie) – La o săptămână de la masacrul comis la revista Charlie Hebdo, se intensifică lupta împotriva terorismului, scrie presa internaţională. O operaţiune a poliţiei belgiene împotriva unui grup suspectat de activităţi teroriste a avut loc la Verviers, titrează La Libre Belgique. Le Soir precizează că era vorba de trei indivizi supravegheaţi, care se întorseseră din Siria. La rândul său, premierul britanic David Cameron îi va cere, la întâlnirea din Biroul Oval, preşedintelui american Barack Obama să convingă companiile americane de Internet să colaboreze mai strâns cu serviciile de informaţii din Regatul Unit, anunţă The Guardian. Şi flancul estic al Europei îşi consolidează securitatea împotriva militanţilor islamişti, titrează The Wall Street Journal. Guvernele din Europa Centrală şi de Sud-Est iau măsuri pentru limitarea riscurilor venind din partea acestor militanţi. Ele se tem că un control redus la graniţe ar putea permite rezidenţilor să se alăture luptătorilor Statului Islamic şi să se întoarcă acasă cu tendinţe extremiste, comentează ziarul american. Sofia colaborează cu Londra în vederea unor noi măsuri pentru combaterea terorismului, informează Kapital. Motivul este legat de faptul că Bulgaria se află pe traseul de călătorilor jihadişti care vin din Europa de Vest şi se îndreaptă spre Siria şi Irak. Aflat în turneu în Balcani, ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat că România are un rol crucial în identificarea şi monitorizarea cetăţenilor britanici care merg să lupte în Siria sau Irak, ori care se întorc din teatrul de război, notează Associated Press.

Analizând relaţiile cu Rusia, Parlamentul European a susţinut o rezoluţie în care cere continuarea sancţiunilor împotriva Moscovei şi după luna martie, termen fixat pentru revizuirea primelor sancţiuni, notează European Voice. Anterior, Rusia a anunţat că îşi va redirecţiona livrările de gaze naturale spre Europa, prin Turcia, în locul Ucrainei, relatează Bloomberg. La Sofia, secretarul de stat american John Kerry a îndemnat Bulgaria să se desprindă de dependenţa aproape totală de energia rusească, scrie San Francisco Chronicle. SUA sunt interesate să ajute ţara să ia măsuri practice privind sporirea securităţii energetice în Bulgaria, şi în Europa, a subliniat oficialul american. Bulgaria a reconfirmat parteneriatul strategic cu SUA, titrează Standart, iar Sega notează că John Kerry a apreciat foarte mult contribuţia Bulgariei la operaţiunile pentru edificarea potenţialului de apărare al NATO în regiunea Mării Negre.
Banca Naţională a Elveţiei a luat prin surprindere analiştii, anunţând aprecierea francului în raport cu euro, informează Swissinfo. Un adevărat tsunami la bursa de la Zurich, titrează Le Libre Belgique. Decizia băncii centrale elveţiene i-a uimit pe exportatorii din ţară, notează Forbes. În ţările din Est, unde creditele în franci elveţieni sunt curente, creşte neliniştea privind rambursarea împrumuturilor, avertizează Le Monde. În Polonia, de exemplu, circa 40% din creditele imobiliare sunt în această monedă. Creditele în franci elveţieni ajung la circa 2,9 miliarde de euro în Polonia, la 360 de milioane în România şi circa 220 de milioane, în credite corporatiste, în principal, în Ungaria, precizează Reuters.
Înaintea summit-ului de la Davos, de săptămâna viitoare, Forumul Economic Mondial a dat publicităţii o estimare anuală a celor mai mari pericole cu care se confruntă lumea, în deceniul următor, anunţă The Telegraph. În fruntea listei celor 28 de riscuri evidenţiate, apar preocupări legate de conflictele internaţionale şi mediu, cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii lumii, în următorii 10 ani, ţinând de tensiunile geopolitice. Criza din Ucraina, disputele dintre Rusia şi Europa, şi relaţiile încordate dintre China şi Japonia sunt dovezi că marile puteri mondiale au început din nou să se angajeze în lupte strategice pentru influenţă. Pe locul doi se înscriu preocupările legate de mediu, mai ales o criză a rezervelor de apă pe planetă. A treia mare ameninţare ar fi, conform raportului, ascensiunea actorilor nonstatali, în frunte fiind Statul Islamic (ISIS). Iar pe locul patru, autorii plasează şomajul cronic, care ameninţă menţinerea prosperităţii globale, scrie The Telegraph.

Cristina Zaharia – Agentia de Presa RADOR