Raed Arafat a vorbit în judeţul Mureş despre necesitatea stabilirii unor noi standarde pentru SMURD până în 2020

SMURD ar putea interveni mai eficient, o dată cu reducerea timpului de reacţie, dacă legislaţia va fi modificată, susţine secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. În prezent, un echipaj de prim ajutor trebuie să ajungă la destinaţie în maximum 12 minute în zona rurală, în timp ce în oraşe timpul nu trebuie să depşească 8 minute. Raed Arafat a vorbit astăzi în judeţul Mureş despre necesitatea stabilirii unor noi standarde până în 2020.

Raed Arafat: Acum începem să reanalizăm timpii de reacţie în ţară, ca să vedem dacă trebuie să modificăm legislaţia, ca să punem un alt target sau o altă ţintă pentru anul 2020. Timpii de reacţie în Mureş deja se încadrează, în cea mai mare parte a judeţului, în prevederile legale, în zona rurală maximum 12 minute pentru echipajul de prim ajutor, 20 de minute pentru echipajul cu medic sau pentru elicopter, iar în zonele urbane maximum 8 minute pentru echipajul de prim ajutor şi 15 minute pentru echipajul cu medic. În partea urbană este pentru 90% din cazuri, în partea rurală este pentru 75% din cazuri.

Astăzi, la Acăţari, în judeţul Mureş, a fost inaugurat un nou punct de ajutor SMURD, al treilea dat în folosinţă anul acesta, după cele din Satu Mare şi Păltiniş. Ministerul Administraţiei şi Internelor pune astfel în aplicare strategia de eficientizare a intervenţiilor în caz de urgenţă, care prevede că în 2015 vor mai fi înfiinţate alte 10-15 astfel de puncte.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 ianuarie