Terorismul şi radicalizarea islamismului în Europa vor fi discutate la Bruxelles de miniştrii de externe ai Uniunii Europene

Terorismul şi radicalizarea islamismului în Europa vor fi discutate astăzi la Bruxelles de miniştrii de externe ai Uniunii Europene. Un subiect important al discuţiilor îl vor constitui şi relaţiile cu Rusia. România va fi reprezentată de ministrul Bogdan Aurescu.
Reporter: Cerasela Rădulescu – Miniştrii de externe doresc o cooperare mai bună între statele membre privind combaterea terorismului. De altfel, şi premierul Belgiei, Charles Michel, în urma operaţiunilor antiteroriste din această ţară, a cerut ieri, miniştrilor de externe să discute în regim de urgenţă problema. Va fi prezent la reuniune şi coordonatorul împotriva terorismului al UE, Gilles de Kerchove. El spune că, deşi decizia este la latitudinea fiecărui stat membru, este nevoie însă de o nouă legislaţie în domeniu. Gilles de Kerchove continuă să afirme că, încă din 2013, i-a sesizat pe liderii europeni privind pericolul aşa-numiţilor combatanţi străini cu dublă cetăţenie care merg în Siria să lupte şi, radicalizaţi, se întorc în Europa unde ar putea comite atentate. Şefii diplomaţiilor europene vor avea o discuţie strategică şi privind relaţiile cu Rusia. Totodată, miniştrii de externe europeni vor avea o discuţie cu secretarul general al Ligii statelor arabe, Nabil El Araby, centrată pe riscurile de securitate cu care se confruntă statele din sudul Mediteranei, cu accent pe situaţia din Siria şi Irak şi ameninţările grupării Organizaţiei Statului Islamic la adresa regiunii. Ei vor analiza ultimele evoluţii din cadrul procesului de pace în Orientul Mijlociu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie