Lungmetrajul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin

Lungmetrajul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Suntem în legătură directă cu regizorul Radu Jude. Bună seara.
Radu Jude: Bună seara.
Realizator: „Aferim!” este un film de epocă. Spuneţi-ne mai multe despre acest film al dvs.
Radu Jude: Da, este un film istoric, dacă trebuie să-l definim aşa într-un gen, care foarte pe scurt spune povestea unui zapciu de la începutul secolului XIX, care, împreună cu fiul lui, ei pornesc în căutarea unui rob fugit de la stăpân. În realitate, filmul este pentru mine un fel de prilej de a face un fel de sondare, aşa, în istoria mentalităţilor şi în felul în care mentalităţile creionează în cele din urmă realitatea.
Realizator: Cine sunt actorii şi de unde a pornit ideea filmului?
Radu Jude: Actorii principali sunt: Teodor Corban, apoi un neprofesionist Mihai Comăniu, Cuzin Toma, regizorul de teatru Alexandru Dabija, Mihaela Sârbu, Şerban Pavlu, Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu.  Iar ideea, este greu de spus, a pornit din dorinţa mea şi apoi a coscenaristului meu Florin Lăzărescu, de a face un film punând în scenă un episod din istoria mică, din istoria măruntă a României, să putem vorbi prin ricoşeu despre România de azi, de fapt despre lumea de azi.
Realizator: Cât de greu este în acest moment să faci un film istoric?
Radu Jude: Este dificil…
Realizator: Nu s-au mai făcut în ultimii ani.
Radu Jude: S-au făcut, dar majoritatea cred că sunt poveşti legate de comunism. Deci nu cred că s-au făcut aşa de multe filme care să pună în scenă realitatea de acum 200 de ani sau mai mult şi dificultatea ţine mai mult de găsirea finanţării şi aici bineînţeles că meritul principal este al producătorului filmului, dna Ada Solomon.
Realizator: Dle Radu Jude, cu cine concuraţi la Berlin.
Radu Jude: Sincer nu ştiu şi nici nu-mi pun problema în termenii ăştia şi chiar mi se pare într-un fel deranjant
că aspectele esenţiale, până la urmă, ale unui film, ale oricărui produs artistic, de fapt, trebuie să fie cu totul şi cu totul, şi cu totul altele, în niciun caz modalităţile sau şansele de a câştiga un premiu sau altul. Asta este o perspectivă aşa, aproape sportivă, cu cine concurează un tenismen sau o echipă de fotbal, dar cred că în artă modelul trebuie să fie altul.
Realizator: Noi vă ţinem pumnii, la Berlin, luna viitoare, 15 februarie, şi aşteptăm premiera filmului în România. Mulţumim, Radu Jude!

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie