Comisia Juridică din Camera Deputaţilor va discuta astăzi proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice

Persoanele care au credite în franci elveţieni aşteaptă sprijinul autorităţilor în urma creşterii record a cursului acestei monede. Problema a ajuns la parlament. Comisia juridică din Camera Deputaţilor lucrează la legea insolvenţei persoanelor fizice, iar la Comisia pentru buget-finanţe se analizează posibilitatea extinderii şi la debitorii în franci elveţieni, a ordonanţei care acordă reduceri fiscale pentru reeşalonarea ratelor.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, conservatorul Bogdan Ciucă, spune că în acest moment comisia trebuie să analizeze patru proiecte de lege privind insolvenţa persoanelor fizice.

Bogdan Ciucă: Cred că un termen rezonabil, cu ceva efort, dar rezonabil de a emite acest raport av fi probabil mart. Vom contopi, dacă vreţi, cele patru proiecte într-unul singur. Trei vor fi respinse. Părţile bune din acele proiecte ce vor fi respinse vor deveni amendamente la proiectul pe care vom lucra.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a firmă că parlamentul poate veni în sprijinul celor afectaţi de creşterea francului elveţian, prin adoptarea rapidă a legii insolvenţei. Gheorghe Ialomiţianu explică modul în care această lege îi ajută pe cei care nu-şi vor mai putea plăti creditele, inclusiv din cauza pierderii locului de muncă.

Gheorghe Ialomitianu: În primul rând, persoanele fizice nu vor mai fi executate, adică să-şi piardă casa sau să fie obligate să ramburseze ratele la aceste cursuri valutare foarte mari. Se poate renegocia datoria. Persoanele fizice vor plti în funcţie de capacitatea de plată.

Tot astăzi şi Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor va discuta cu reprezentanţii BNR şi ai consumatorilor despre problema creditelor în franci elveţieni.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a mai precizat pentru postul nostru de radio că ar fi mai util să fie modificată ordonanţa care prevede rescadenţarea creditelor, astfel încât reducerile fiscale să fie acordate chiar din acest moment şi nu în ultimii doi ani de plată a ratelor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 ianuarie