Duelul Viorilor deschide Luna Enescu la Londra

După o ediţie de mare succes, cea de-a patra, desfăşurată pe scenele României în iarna anului 2014, Turneul Duelul Viorilor, organizat de Centrul Cultural Media al Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, deschide, pe 22 ianuarie, amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, de Institutul Cultural Român din Londra. Iniţiativa, prima de acest fel în Marea Britanie, este realizată în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internaţional George Enescu de la Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Radio România şi revista The Gramophone, cu sprijinul Invitation Romania Travel.

Programul Lunii Enescu de la Londra este alcătuit din două concerte camerale şi un concert simfonic, vernisarea unei expoziţii de fotografii şi documente, o dezbatere ilustrată prin imagini inedite şi filme de arhivă şi o minicampanie de susţinere a turismului cultural în România şi va reuni, sub egida legendarului compozitor, muzicieni, exegeţi, animatori culturali şi ansambluri muzicale de primă mână.

Protagoniştii primei manifestări, Duelul Viorilor, ce se va desfăşura pe scena de concerte camerale din 1, Belgrave Square, sunt: violonistul Liviu Prunaru, concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius Pachoud şi violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu, instrument pus la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află. Li se alătură pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, solist concertist al Orchestrelor Radio România.

Duelul Viorilor2 foto Virgil OprinaCei trei vor interpreta lucrări celebre din repertoriul pentru vioară şi pian dar şi o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla în prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori şi pian.

Luna Enescu, ale cărei evenimente se vor desfăşura pe scena de concerte camerale din 1, Belgrave Square, dar şi la renumitul Southbank Centre, reprezintă punctul culminant al celor peste şapte ani de promovare a operei enesciene în Marea Britanie de către ICR Londra, în principal prin intermediul deja consacratei serii de concerte Enescu, organizată de ICR Londra împreună cu Societatea Enescu din Marea Britanie, în care au evoluat, de-a lungul timpului, nume de prim-plan ale muzicii româneşti şi internaţionale.