Planul anticriză al guvernului rus va avea nevoie de fonduri de aproape 1,4 trilioane de ruble

Pentru realizarea planului său anticriză, guvernul va avea nevoie de cca 1,357 de trilioane de ruble – a comunicat  Igor Şuvalov, vicepremier al Rusiei, la consfătuirea prezidată de preşedintele Vladimir Putin. „Potrivit acestui plan, acum avem nevoie să finanţăm întreprinderile cu 1,375 de trilioane de ruble. O parte din aceşti bani provin din chetuielile indirecte de la bugetul federal, o parte provin din alocarea garanţiilor de stat, iar o parte este reprezentată de fonduri de la Fondul de bunăstare naţională” – a arătat Şualov .
Ministrul dezvoltării economice, Aleksei Uliukaev, a informat că ministerul său a înaintat ieri executivului planul anticriză. Referindu-se la angajamentele sociale, Şuvalov a declarat că se propune ca pensiile să nu fie indexate peste nivelul planificat, acest lucru nefiind posibil în prezent.
Comitetul de Stat pentru Statistică a dat publicităţii astăzi date referitoare la  inflaţie: de la începutul lunii ianuarie, inflaţia a atins deja 1,5%, depăşind inflaţia din ianuarie şi februarie 2014. În expresie anuală, inflaţia a crescut până la 12,5%. După cum a remarcat ministrul dezvoltării economice, Aleksei Uliukaev, inflaţia în domeniul alimentar s-a dovedit chiar mai ridicată, aceasta fiind  de aproximativ 16%. Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă la o scădere de 3%  a PIB-ului Rusiei pe anul în curs, iar Banca Mondială la una de 2,9%, în vreme ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) la  minus 5%. Ministerul Dezvoltării Economice al Rusiei estimează preliminar o creştere a PIB-ului Rusiei până la sfârşitul acestui an de 0,5%-0,6%. Prognoza oficială a ministerului (de la începutul lunii decembrie) referitoare la scăderea PIB-ului în 2015 este de 0,8% , în condiţiile unui preţ la petrol de 80 de dolari barilul. Şuvalov a anunţat astăzi că departamentul va prezenta noua prognoză macroeconomică până la 1 februarie.

www.interfax.ru – 21 ianuarie