2015. január 22

„Párbeszédet kell folytatni az ellenzékkel a részleges helyi választások megszervezéséről”

Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön úgy fogalmazott, hogy párbeszédet kell folytatni az ellenzékkel a részleges helyi választások megszervezéséről. A Jurnal.ro portálnak adott interjúban a miniszterelnök, egyebek mellett, kijelentette: „Tekintettel kell lenni arra, hogy mindössze egy év van a 2016-os választásokig és ráadásul mindennap megüresedik egy hely”. Alina Gorghiu liberális társelnök is nemrég a részleges helyi választások megszevezését szorgalmazta, úgy vélve, hogy a megüresedett állások miatt az illető közösség képviselet nélkül maradt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.22)

Bűnvádi eljárást indított Toni Greblă alkotmánybíró ellen a korrupcióellenes ügyészség

Augustin Zegreant, az alkotmánybiróság elnökét rendkivülein meglepte, hogy Toni Greblă alkotmánybírót befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsították. Az alkotmánybírót rendőrök vitték be az ügyészségre, ahol közölték vele, hogy mivel gyanúsítják, majd szabadon távozhatott. Megjegyzendő, hogy előzetes letartóztatásához vagy bíróság elé állításához a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) meg kell szereznie a szenátus felhatalmazását, mivel a kormányzó Szociáldemokrata Pártban politizáló Toni Greblát 2013-ban a szenátus választotta az alkotmánybíróság tagjává.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

A Szociális Jogok Európai Bizottsága nyilvánosságra hozta legutóbbi, éves jelentésében megfogalmazott észrevételeit

A Szociális Jogok Európai Bizottsága nyilvánosságra hozta legutóbbi, éves jelentésében megfogalmazott észrevételeit a szociális és gazdasági normák ET-tagállamok általi tiszteletben tartására vonatkozóan. A dokumentum szerint Románia az Emberi Jogok Szociális Kartája által előirányzott 19 terület közül 10-en jól teljesitett. 2001 és 2014 között Románia 13 jelentést terjesztett be az Európai Szociális Karta alkalmazásáról. A csütörtökön közölt dokumentum szerint Románia haladást ért el a gyermekek jogaira vonatkozó törvénykezésben, a rokkant személyek munkahelyi megkülönböztetésének leszoritásában, illetve az egészségügyi rendszerhez való hozzáférés biztositásban.A dokumentum egyben megjegyzi, Romániának javitania kell az országos minimálbér szintjén, amely az Európa Tanács Szociális Jogokat védelmező Európai Bizottsága szerint nem szavatolja a decens életszinvonalat. A jelentést az Európa Tanács Egyezménye, az úgynevezett Európai Szociális Karta értelmében dolgozták ki, amely meghatározza az emberi jogokat a mindennapi életben és ezek tiszteletben tartását kéri a Egyezményt aláiró államoktól. Románia az Európai Szociális Kartát 1997-ben irta alá és 1999 ratifikálta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

A magyarországi állampolgárok több, mint kétharmada szerint szigoritani kell a bevándorlás szabályozásán

Legutóbbi közvéleménykutatás szerint a magyarországi állampolgárok több, mint kétharmada úgy véli, hogy szigoritani kell a bevándorlás szabályozásán. A lakósság nagy része szerint – függetlenül politikai hovatartozásuktól – nem elég szigorúak a jelenlegi szabályozások. A megkérdezettek 61%-a úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió nem képes megvédeni az európai állampolgárokat olyan terrortámadás (támadások) esetén, mint amilyen nemrég Párizsban is történt. A hatóságok által közölt adatok alapján, a bevándorlók száma az utóbbi időben jelentősen megnövekedett. 2014-ben Magyarország 42 ezer menedékjogot igénylő kérést regisztrált, mig 2013-ban ezek száma mégcsak 19 ezer volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)