FINANCIAL TIMES: Compania Gabriel Resources doreşte arbitraj cu România

O companie care explorează zăcăminte de aur şi care a încercat timp de 15 ani să construiască o mină de două miliarde de dolari în România invocă acum tratatele pentru protecţia investitorilor, insistând să aibă discuţii cu guvernul pentru a rezolva disputa.

Gabriel Resources ameninţă cu arbitrajul internaţional, în cazul în care nu va primi aprobarea pentru proiectul ei de la Roşia Montană, despre care afirmă că a eşuat din cauza luptelor politice din statul UE.

O lege care ar fi permis companiei să construiască mina, despre care ea spune că este cea mai mare mină în stadiul de proiect din Europa, a fost respinsă anul trecut de către camera inferioară a Parlamentului României.

Firma Gabriel a declarat că nu a primit tratamentul cuvenit în conformitate cu tratatele bilaterale de investiţii şi că o aşteaptă „pierderi substanţiale” dacă proiectul nu va fi pus în practică. Sediul companiei este în Marea Britanie, ea este listată la o bursă din Canada, iar activele ei din România sunt în proprietatea unei firme olandeze.

Roşia Montană „nu mai [este] subiectul analizei de rutină pentru reglementare a organelor administrative competente”, a adăugat Gabriel. „În schimb a devenit ostatic în conflictele dintre facţiuni politice rivale.”

Gabriel a declarat că se află în căutarea unei „soluţii amiabile” în această dispută. Guvernul României a declarat marţi că a înaintat Parlamentului propunerea cu privire la mina companiei în 2013, dar a fost respinsă. Executivul nu a mai făcut şi alte declaraţii.

Bătălia arată cât de riscant este procesul de aprobare pentru construcţia de mine. Gabriel era optimistă în privinţa aprobării atunci când Roşia Montană fusese inclusă în programul de investiţii pe 2013 al guvernului, numai pentru ca apoi să fie retrasă.

Deşi România şi-a ales un nou preşedinte în noiembrie, Victor Ponta, care a pierdut alegerile prezidenţiale şi cel care şi-a retras sprijinul pentru proiect în 2013, rămâne în continuare prim ministru.

Aurul a fost exploatat în România încă din vremurile romane. Proiectul conceput de Gabriel a devenit controversat în parte din cauza temerilor din România cu privire la contaminarea cu cianură, după deversarea în Dunăre din 2000. Cianura este utilizată la procesarea minereului de aur.

Gabriel afirmă că proiectul ei nu presupune niciun risc şi că ar putea ajuta la reabilitarea unei zone poluate de activităţile miniere anterioare. Ea susţine că există sprijin în plan local pentru proiect.

Grupul deţine 80,7% din proiectul Roşia Montană, restul fiind deţinut de către o companie minieră de stat. În spatele companiei Gabriel se află Newmont, a doua cea mai mare companie din lume în mineritul aurului, în termeni de producţie, şi BSG, o subsidiară a grupului Beny Steinmetz, condus de magnatul israelian al diamantelor.

Gabriel are o capitalizare de piaţă de aproximativ 250 de milioane de dolari canadieni (207 milioane dolari).

Articol de James Wilson

Traducere: Andrei Suba

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 20 ianuarie 2015