NATO analizează orientările politice ale alianţei la reuniunea şefilor de Stat Major de la Bruxelles

La Bruxelles continuă reuniunea şefilor de Stat Major ai NATO. Pe agendă se află orientările politice ale alianţei în acest an ce reflectă schimbările la adresa securităţii nord-atlantice. România este reprezentată de şeful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă. Relatează din Bruxelles Cerasela Rădulescu.

Reporter: Şefii de Stat Major ai statelor NATO s-au reunit pentru a oferi consultanţă militară consiliului nord-atlantic pe unele dintre problemele cele mai dificile cu care se confruntă autorităţile militare ale alianţei. Preşedintele Comitetului militar al NATO, generalul Knud Bartels, vorbea în deschiderea reuniunii despre 2014 drept anul cu schimbări semnificative în mediul de securitate globală. Vorbind despre 2015, generalul amintea de planul de intervenţie rapidă a NATO în contextul noilot provocări de securitate. Generalul Bartels i-a felicitat pe cei trei noi şefi de Stat Major ai NATO din România, Slovenia şi Luxemburg, printre care şi generalul român Nicolae Ciucă, prezent la reuniune.

Knud Bartels: Felicitări! Aţi preluat responsabilităţi în vremuri de mari provocări. Venirea dumneavoastră în aceste funcţii va da o nouă dimensiune şi va aduce consultanţă militară semnificativă pentru punerea în practică a planului de intervenţie rapidă a NATO pentru ca alianţa să se convingă de faptul că va putea face faţă acestor provocări.

Reporter: Sesiunea de astăzi este dedicată în continuare orientărilor politice ale NATO ce urmează să fie convenite în luna iunie de către miniştrii apărării ai alianţei.