ROSA invită elevii români să participe la cea de-a doua competiţie de robotică spaţială organizată de ESA

Agenţia Spaţială Română (ROSA) invită elevii cu vârste cuprinse între 11-19 ani să participe la cea de-a doua competiţie de robotică spaţială organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Aceştia sunt provocaţi să proiecteze un robot capabil să mute o încarcătură de la un capat al unui model al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) la celălalt.

Astronautul ESA Andreas Mogensen, care urmează să zboare la Staţia Spaţială Internaţională pentru 10 zile în luna septembrie a acestui an în cadrul misiunii numite iriss, va fi implicat în competiţie.

Calendarul competiţiei

6 februarie – termenul limită de primire a scrisorilor de intenţie din partea echipelor de studenţi. Aceştia trebuie să trimită apoi un material video care va prezenta membrii echipei, strategia pe care o vor adopta pentru robotul lor şi orice prototip hardware pe care l-au construit.

22 mai – este data până la care echipele trebuie să depună documentaţia care cuprinde descrierea proiectului în detaliu, inclusiv partea de design a robotului, astfel încât proiectele lor să poata fi evaluate.

Decembrie – echipele rămase în competiţie se vor reuni la ESTEC, Centrul European de Tehnologie şi Cercetare Spaţială, în Olanda, pentru marea finală.

Pentru două zile echipele vor concura pentru a vedea care robot poate muta mai multă încărcătură dintr-o parte în alta a modelului ISS, evitând coliziunile pe drum.

Andreas Mogensen se va afla acolo pe întreaga perioadă de timp, răspunzându-le studenţilor la întrebările cu privire la perioada pe care a petrecut-o în spaţiu. La finalul competiţiei acesta va acorda premiile caştigătorilor.

Mai multe detalii despre competiţie sunt disponibile aici .