La Galaţi, peste 50 de adolescenţi au ajuns la spital în ultimele zile, în stare gravă, după ce au consumat un tip de etnobotanice

Consumul de droguri din rândul tinerilor devine îngrijorător. La Galaţi, peste 50 de adolescenţi au ajuns la spital în ultimele zile în stare gravă, după ce au consumat un tip de etnobotanice. Pentru a preveni acest lucru, dar şi vânzarea substanţelor, Prefectura Galaţi a organizat o şedinţă extraordinară la care au participat medici, poliţişti, cadre didactice şi părinţi.
Corespondenţă din Galaţi – Reporter: Maria Măndiţă – Dealerii îşi procură drogurile, aşa-numitele „spice”-uri, prin intermediul internetului. Substanţele vândute pe post de spice-uri sunt de fapt un amestec de substanţe importate din SUA sau China drept îngrăşământ pentru flori, amestecate cu frunze de ceai şi alte subsanţe extrem de toxice, precum acetonă sau otravă pentru rozătoare, cu sunt vândute apoi ele tinerilor – explică inspectorul principal de poliţie, Angela Ene – şefa Biroului Regional Antidorg Galaţi.
Angela Ene: Aceşti tineri, traficanţi, că putem să-i numim „traficanţi”, practic obligă copiii, tinerii din untităţile de învăţământ de pe raza teritorială de competenţa centrului nostru, să consume.
Reporter: Cum îi obligă să consume?
Angela Ene: Se duc în preajma unităţilor de învăţământ şi primele pliculeţe sunt date la un preţ redus, la un preţ derizoriu, sau chiar grautit, iar în cazul în care, de exemplu, sunt copii care au consumat spice-uri, care au leşinat, care au fost opriţi de către părinţi acasă şi ţinuţi acasă, iar aceşti traficanţi de droguri practic merg la poartă, mert la uşă şi le furnizează în continuare aceste pliculeţe.
Reporter: Pentru comabaterea fenomenului de comercializare şi consum de substanţe cu efect halucinogen a avut loc o şedinţă extraordinară. Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a decis constituirea unui grup de lucru local, din care fac parte medici, poliţişti şi procurori, dar şi cadre didactice.
Realizator: Şi în judeţul Constanţa, mai mulţi tineri au ajuns la spital, în ultima perioadă, după ce au consumat această substanţă nouă, despre care specialiştii spun că este extrem de periculoasă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 ianuarie