Premierul Victor Ponta a precizat că sunt necesare soluţii legislative pentru convertirea creditelor din franci elveţieni în lei sau euro

Francul elveţian a atins un nou maxim istoric şi a depăşit, pentru prima dată, moneda europeană. Banca Naţională a României a cotat pentru astăzi un franc la 4 lei şi 51 de bani, cu un ban mai mult faţă de euro. Francul se apreciază continuu de o săptămână, iar fenomenul afecteză peste 75.000 de români, care au credite în această monedă. Premierul Victor Ponta a precizat, într-un interviu pentru Jurnalul.ro, că sunt necesare soluţii legislative clare pentru convertirea creditelor în lei sau euro.
Victor Ponta: Nu cred în soluţia Ungaria, în care s-a convertit cu forţa într-o zi. Cred într-o obligaţie pentru bănci de a informa mai bine, cred într-o obligaţie a băncilor de a suporta o parte din pierderi şi cred că, la un moment dat, trebuie să găsim un sistem prin care omul să citească de trei ori un contract înainte să-l semneze, că după aceea e greu să-l mai ajuţi când a ajuns la necaz.
Realizator: Acum două zile, reprezentanţi ai Băncii Naţionale, finanţelor, băncilor comerciale şi consumatorilor au discutat despre posibilitatea rescadenţării creditelor, iar deputaţii jurişti lucrează la finalizarea raportului pe marginea legii insolvenţei persoanei fizice. Acesta va intra apoi în dezbaterea Parlamentului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 ianuarie