Atenţie la produsele sărate care conţin zahăr!

zahar

Vă place să mâncaţi sărat şi vă gândiţi că poate aşa vă protejaţi de efectele nocive ale zahărului alegând să consumaţi produse sărate, însă consumaţi şi zahăr fără să ştiţi. Vă surprinde? Într-adevăr, anumite produse sau preparate savuroase conţin zaharuri, necesare din punct de vedere tehnic şi esenţiale pentru elaborarea anumitor reţete preparate industrial. Într-adevăr, fără zahăr în aceste alimente, calitatea ar putea fi schimbată.

Cu zahăr dar nu prea mult

Pentru diferite reţete sărate este adăugat zahăr pentru a obţine o textură, o culoare sau un gust deosebit. Zahărul intră în joc în procesul de conservare. Glucidele sunt adăugate prin zaharoză, lactoză, dextroză sau sirop de glucoză. La nivelul creierului, zaharurile au capacitatea de a reconfigura procesele neuronale. Spre exemplu, persoanele care au un regim alimentar bogat în alimente procesate industrial cu zahăr adăugat, prezintă un risc crescut de a suferi de depresie. Consumul excesiv de zahăr duce, totodată, la îngroşarea pereţilor arterelor de la inimă, crescând riscul producerii atacului de cord şi a accidentului vascular-cerebral.

Prezenta glucidelor în gustări de tip snacking

În anumite preparate, pizza, sandwich-uri, pâine, covrigei sau biscuiţi aperitiv, adăugarea de zahăr are un rol esenţial în ceea ce priveşte gustul. În plus, zahărul adăugat este cel care creşte valabilitatea acestor produse alimentare. Spre exemplu, pâinea poate conţine zahăr pentru a-si păstra prospeţimea cât mai mult timp. Alegeţi cu atenţie pâinea pe care o consumaţi zilnic, citind cu atenţie eticheta cu ingrediente. Ar fi de preferat ca aceasta să conţină ingrediente uşor de înţeles, fără adaos de zahăr şi cu făină integrală în loc de făină albă rafinată. Gustările de tip snacking pe lângă o cantitate exagerată de sare au şi o cantitate considerabilă de zahăr.

Prezenta glucidelor în mezeluri

Zaharul şi rudele sale artificiale se pot ascunde în orice produs din carne procesat industrial. De asemenea, zahărul contracarează amărăciunea preparatelor pe bază de ficat, împiedică dezvoltarea florei microbiene şi dă culoarea roşiatică, specifică mezelurilor obţinute prin această procedură . Fără adaos de zahăr, mezelurile ar oxida şi ar deveni la culoare verzi sau maro. Mezelurile au ajuns să fie printre cele mai nocive alimente, iar din păcate, din ce în ce mai mulţi oameni le cumpără.

 

Prezenta glucidelor în conservele de legume

Zahărul este unul dintre alimentele cele mai consumate şi se găseşte chiar şi în conservele de legume cu scopul de a ajusta gustul şi aromele acestora şi de a prelungi termenul de valabilitate. Conservele de mazăre, morcovi sunt produsele care conţin de la 3% la 4% adaos de zahăr. Legumele la conservă sunt foarte utile în sezonul rece, dar trebuie să ştim că nu sunt nici pe departe atât de sănătoase pe cât par. Fie că luăm ciuperci, fasole verde, morcovi, mazăre sau alte legume la conservă, trebuie să citim bine eticheta.

Prezenta glucidelor în sosuri şi supe instant

Ca şi pentru legumele din conservă, adăugarea de zahăr în sosuri şi supe permite ajustarea gustului reţetei. Aceste produse sunt bogate în zahăr şi sare peste limita normală. Medicii atrag atenţia că „supa la cană”, cu substanţe de sinteză, nu este recomandată celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau diabeticilor. De asemenea, copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume supă instant. Cât despre Ketchup, acest plăcut sos putem spune ca este plin de zahăr. O lingură conţine 4 grame zahăr, dar cine se opreşte doar la 1 lingură? Nu numai ketchup-ul conţine o cantitate mare de zahăr, la fel găsim şi în maioneză sau muştar, folosite în restaurantele de tip fast-food sau cele pe care le găsim în comerţ.

Zahărul cauzează fluctuaţii de energie şi poate cauza probleme de sănătate şi legate de greutatea corporală. Nu este niciun secret faptul ca majoritatea alimentelor procesate industrial sunt nesănătoase. În general, ele sunt sărace în elemente nutritive, microelemente, antioxiodanţi şi vitamine, dar conţin foarte multe calorii. Totuşi, oamenii le consumă frecvent. De ce? Pentru ca aceste bombe calorice nu necesită o preparare îndelungată acasă şi economisesc timp. Şi nu în ultimul rând, preţul alimentelor procesate industrial este în general mai mic, iar acest lucru atrage inevitabil cumpărători.

Traducere şi adaptare din www.marieclaire.fr