Bulgaria se grăbeşte cu achiziţia noilor avioane multirol

Doar la câteva ore după vizita la Sofia a şefului NATO, Jens Stoltenberg, care a promis un centru de comandă al Alianţei la Varna, ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, a declarat că din cauza costurilor umflate, Bulgaria nu va înnoi contractul cu Rusia pentru repararea şi întreţinerea avioanelor MIG-29 din dotare. Întreţinerea acestor avioane va fi temporar încredinţată Poloniei. Iar acesta este un semnal sigur că Bulgaria s-a orientat finalmente spre achiziţionarea de avioane de vânătoare de model occidental. Până în luna martie, ministrul Nikolai Nencev va merge în SUA, unde va fi analizată cumpărarea aparatelor F-16. Neoficial se vorbeşte că şi Canada va oferi Bulgariei avioane CF-18A, scoase din uz, care au fost respinse de Ucraina, pe motiv că sunt scumpe la întreţinere.
Rămâne întrebarea de unde se vor lua bani pentru achiziţie, întrucât anul acesta bugetul militar bulgar a fost redus şi Sofia nu-şi poate îndeplini angajamentul de modernizare a armatei. Politicienii bulgari i-au promis lui Stoltenberg că vor prevedea mai multe fonduri pentru anul 2016, iar preşedintele Plevneliev a adus vorba chiar despre o actualizare/corecţie în acest an a bugetului.
Ministrul Nencev a explicat la canalul oficial BTV decizia de a nu prelungi contractul cu Rusia pentru repararea şi întreţinerea MIG-29, care urmează să expire în luna septembrie a.c.: „Bulgaria plăteşte de trei ori mai mai mult costul de întreţinere pe care l-a indicat uzina producătoare, pentru că pe partea rusă operaţiunea trece prin câteva firme intermediare. Deja se poartă tratative cu Polonia, care dispune de posibilităţi foarte bune şi oferă condiţii bune.”
Din documentele de care dispune „Sega”, trimise de concernul rus „RSK MIG”, rezultă că reparaţiile în Rusia pentru cele 16 avioane ar costa cca. 97 milioane leva. Separat de aceasta ar urma că se plătească pentru echipament, manoperă şi servicii procurate de la firme occidentale, precum şi cheltuielile pentru pregătirea de zbor, combustibil şi materiale speciale de combustie şi ungere. De aceea prognoza ministerului bulgar al apărării indică un preţ final de 75 milioane de euro plus livrarea de către Bulgaria a echipamentului occidental şi însărcinarea de către Sofia a altei firme, care să îl monteze în MIG-29.
Redacţia mai apreciază că preţurile oferite de Rusia Bulgariei sunt vizibil mai mari decât costurile oferite de Moscova Slovaciei pentru aceleaşi operaţii, care s-au cifrat la 78 milioane USD şi au inclus contractele cu Rockwell Collins şi BAE Systems pentru echipament NATO şi simulatorul pentru piloţi. La rândul său, Polonia a finalizat în noiembrie 2014 modernizarea MIG-urilor sale pentru aproximativ 29,9 milioane euro, în uzinele WZL-2, împreună cu compania israeliană IAI.

(www.sega.bg – 25 ianuarie)