Noul Cod al Muncii a intrat în vigoare

Noul al Cod al Muncii a intrat astăzi în vigoare, după ce a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, de acum înainte, concediile medicale sunt considerate zile de muncă, absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechime, iar salariul unui angajat temporar nu poate fi mai mic decât al unuia permanent care face aceeaşi muncă.
Potrivit legii de modificare a Codului Muncii, care a intrat astăzi în vigoare, concediile medicale, cele de maternitate şi cele pentru îngrijirea copilului bolnav nu mai afectează numărul de zile de concediu de odihnă la care are dreptul salariatul. În plus, a fost prelungit şi intervalul în care angajaţii au dreptul să efectueze concediul de odihnă, iar zilele neefectuate vor fi în final compensate cu bani, a precizat secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru:  „Dacă ai 21 de zile, spre exemplu, de concediu de odihnă, înainte erai penalizat dacă lipseai două luni în concediu medical, cu trei zile. Acum, nu vei mai fi penalizat, vei putea să ai parte de întreaga perioadă de concediu de odihnă. A doua modificare este că înainte nu puteai să-ţi iei concediul nefăcut, dacă aveai 20 de zile şi nu ţi le-ai luat într-un an, trebuia automat să le iei în anul calendaristic următor, în următoarele 12 luni. Perioada s-a prelungit la 18 luni”.

O altă modificare importantă a actului normativ se referă la contractele de muncă pe perioadă determinată. Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îl are salariatul permanent, care prestează acelaşi tip de muncă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 ianuarie)