NORMA întruchipată de soprana ELENA MOŞUC, la Sala Radio!

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss

„NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei „Casta diva” şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri,  30 ianuarie  (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Evenimentul reprezintă o continuare a tradiţiei instaurate la Sala Radio în ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de operă, în formulă de concert, cu artişti lirici de renume.

„Norma” – povestea emoţionantă a unei preotese druide care îşi încalcă jurământul de castitate şi moare din cauza iubirii pe care o poartă proconsulului roman – este una dintre operele romantice de o intensitate a libretului şi a liniei melodice inegalabile. Acest lucru l-a determinat pe Wagner să elogieze creaţia lui Bellini: “Admir în Norma inspiraţia melodică, unită cu un profund realism al pasiunilor celor mai intime; o mare partitură care se adresează inimii, o creaţie de geniu”.

Rolul titular va fi interpretat de soprana ELENA MOŞUC, care se bucură de o carieră de succes pe marile scene ale lumii. Printre recentele sale realizări se numără: Mimi („La Boheme”), Norma şi Maria Stuarda (din operele omonime) la Zurich şi la Opera de Stat din Berlin, rolul principal din „La Traviata” la Scala din Milano şi la Arenele din Verona,  „Lucia di Lammermoor” la Deutsche Oper Berlin şi la Théâtre du Capitole – Toulouse, Gilda („Rigoletto”) la Teatro Regio di Parma, Opera de Stat din Viena, Scala din Milano ş.a.

Cariera sopranei este legată în mare măsură de Opera din Zürich, unde şi-a demonstrat talentul în diverse roluri, precum Regina Nopţii, Konstanze, Donna Anna, Lucia, Gilda, Violetta ş.a. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc.) şi în festivaluri de renume (Salzburg, Verona), cât şi în SUA (la New York şi Dallas), în Japonia, China şi Coreea.

O altă prezenţă deosebită este şi tenorul TEODOR ILINCĂI, de asemenea un „obişnuit” al scenelor lirice internaţionale. A devenit în 2006 solist al Operei Naţionale din Bucureşti. S-a situat pe primul loc în cadrul concursului de tenori din Szczecin – Polonia (2008) şi pe locul al II-lea la Concursul Internaţional de canto “Francisco Viñas” din Barcelona (2010), distincţie care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu, în anul 2012.

Debutul său internaţional, care a fost un veritabil succes, a avut loc în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera “MacBeth” (Verdi). În decembrie 2009  şi-a făcut debutul la Opera Regală din Londra cu “La Bohème”. Dintre colaborările cu nume importante ale liricii mondiale, se numără concertul  din Valladolid – Spania, în 2011, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Teodor Ilincăi şi-a desfăşurat  şi  îşi va desfăşura activitatea pe scenele operelor din: Monte Carlo, Hamburg, Viena, Sevilia, Berlin, Düsseldorf, Toulouse, Barcelona, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Londra, Paris etc.

 Îi veţi aprecia de asemenea pe IULIA MERCA (mezzosoprană), JEAN KRISTOF BOUTON (bariton), EMANUELA PASCU (mezzosoprană), NICOLAE SIMONOV (tenor). Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia.

Mezzosoprana IULIA MERCA este în prezent solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. A obţinut numeroase premii, dintre care amintim: Marele Premiu al Concursului Hariclea Darclée (2003), Premiul I la Festivalul Liedului Românesc (2003), Premiul I la Concursul Mozart (Cluj-Napoca, 2001). A urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu Diane Soveiro, Anthony Spiry, Sona Ghazarian, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea. Repertoriul său este bogat şi cuprinde numeroase roluri de operă şi totodată lucrări vocal-simfonice.

Baritonul JEAN KRISTOF BOUTON s-a născut în Canada, însuşindu-şi primele noţiuni muzicale încă de la vârsta de 13 ani. Este absolvent al cursurilor universitare şi de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Repertoriul său include rolul Malatesta – Don Pasquale de G. Donizetti, Escamillo – Elixirul dragostei de G. Donizetti, Don Giovanni – Don Giovanni de W. A. Mozart, Oreste – Orestia II de A. Stroe, Guglielmo – Così fan tutte de W. A. Mozart. Jean Kristof Bouton a fost distins cu Premiul Melos, precum şi cu Premiul al II-lea la Concursul internaţional Maeştrii artei lirice. Totodată a susţinut recitaluri şi concerte, abordând şi repertoriul vocal-simfonic.

Mezzosoprana EMANUELA PASCU a abordat de-a lungul timpului roluri din cele mai diverse dintre care amintim: Amelia în La casa de Bernarda Alba de M. Ortega, Dido în Dido şi Aeneas de H. Purcell, Ruggiero în Alcina de G. Fr. Händel, Rosina în Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Marcellina în Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, Filipievna din Evgheni Oneghin P. I. Ceaikovski. Emanuela Pascu a absolvit cursurile de masterat din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a fost beneficiara bursei CEE Musiktheater – Viena. Colaborarea cu Opera Naţională Bucureşti a început în anul 2012.  Emanuela Pascu a susţinut concerte şi recitaluri şi a fost distinsă cu Premiul al II-lea la Concursul Internaţional Vocal din China.

 Artist liric al Corului Academic Radio, tenorul NICOLAE SIMONOV a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Repertoriul său de operă include roluri în operele Homo videns de L. Dănceanu, Acis şi Galatea, Alcina de G. Fr. Händel, Don Giovanni de W. A. Mozart, Ultimele zile, ultimele ore de A. Vieru. Totodată, repertoriul său vocal-simfonic include Messias de G. Fr. Händel, Requiem de W. A. Mozart, Magnificat de J. S. Bach, Requiem de R. Schumann.