Comemorări la 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz

Acum 70 de ani, pe 27 ianuarie, ultimii deţinuţi din lagărul morţii de la Auschwitz-Birkenau, erau eliberaţi de armata sovietică, după două săptămâni de lupte grele cu forţele germane. Astăzi, în multe locuri de lume, sunt organizate momente de aducere aminte.

Peste un milion de oameni au fost ucişi la Auschwitz, dintre care 90% evrei. Cifrele sunt aproximative, amploarea dezastrului se bănuieşte a fi cu mult mai mare. Doar 7.500 de oameni au mai găsit soldaţii sovietici în lagăr. Păreau mai mult morţi decât vii. 300 de supravieţuitori şi lideri politici europeni participă, astăzi, la Muzeul Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei, la comemorarea victimelor nazismului. Organizatorii nu au trimis invitaţii oficiale, însă şi-au anunţat prezenţa preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, al Franţei, François Hollande, şi al Ucrainei, Petro Poroşenko. Va lipsi Vladimir Putin, probabil din cauza divergenţelor cu occidentalii pe tema crizei din Ucraina. Liderul rus a ales să viziteze simbolic, astăzi, Muzeul Iudaismului din Moscova. La Ierusalim, comemorarea celor 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz va fi marcată la Memorialul Yad Vashem, în prezenţa premierului Benjamin Netanyahu, iar la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis va decora, la Palatul Cotroceni, mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului. La Braşov, la ceremonia de la monumentul ridicat în curtea Sinagogii, va participa şi ultima supravieţuitoare de la Auschwitz, braşoveanca Rachel Năstase, care avea 16 ani când a fost deportată, împreună cu familia sa, îşi aminteşte:

Rachel Năstase: Pe 27 eu eram în lagărul ţiganilor. Noaptea, a venit cineva cu o lanternă, îmbrăcat în alb şi a zis „aveţi încă răbdare că mâine vine Crucea Roşie şi vă scoatem de aici”. După aceea, am simţit o singurătate, nu avem pe nimeni, nu aveam nimic şi după ce m-am întors în ţară a trebuit să ajung în orfelinat. A fost o luptă grea. Am învins-o.

Ecranizări celebre, documente valoroase şi producţii româneşti sunt reunite în cadrul primul festival de film dedicat Holocaustului, care va avea loc, timp de trei zile, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Evenimentul este organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.